RECENSIE: Throw Rag - 13 ft. and Rising

throwrag-18ftandrising
recensie cijfer 2005-09-02 De vijf mannen van Throw Rag komen uit Californië, en ze vallen op. Niet alleen doordat ze gebruik maken van instrumenten die niet alledaags voorkomen in de punk, zoals een wasbord en trompet. Deze worden dan ook bespeeld door een Engelsman. Maar ze vallen ook op doordat ze altijd hebben gedaan wat zíj wilden, ook al betekende dat dat ze door hun grove gedrag regelmatig verbannen werden van podiums. Throw Rag klinkt muzikaal even ruw als de naam van de band. De zanger heeft een erg rauw stemgeluid. Hij is er ook zeker niet vies van om te schelden, en er wordt volop gezongen over alcohol en feesten. Muzikaal doet het ergens denken aan Stone Temple Pilots en Motörhead. Dit is niet zo gek, want frontman Lemmy van de laatstgenoemde band doet ook daadwerkelijk mee op dit album, op het nummer Tonight The Bottle Let Me Down.

De muziek die Throw Rag maakt is niet erg makkelijk met iets anders te vergelijken. Het lijkt ook alsof de muziek die ze maken niet helemaal uit deze tijd komt, maar al wat ouder is. Maar origineel zijn de liedjes hoe dan ook! Met erg afwisselende nummers zoals het Hillbilly rocknummer So. 5th Street, en het korte instrumentale nummer Highway 86. Sommige nummers dragen een boodschap uit, zoals Demons In A Row en Beast In Me. Daarop wordt gezongen over de pijn die het leven met zich mee brengt. Ook vind je wat rustigere, meer instrumentale nummers zoals Sad Girl en Children Of The State op het album. Wát rustiger, want de hele cd gaat eigenlijk aan één stuk even energiek en snel door.

Het laatste nummer op het album, Rule Maker, is een live-opname, maar je merkt weinig verschil met de andere nummers op de cd. Alles lijkt live opgenomen in een kroeg vol dronken, meezingende rockers. Throw Rag staat voor oerechte, harde Rock ’n Roll. Voor het eerst naar Throw Rag luisteren kan best even schrikken zijn, maar naarmate je vaker luistert gaat het merendeel van de nummers steeds leuker en toch ook vrolijker klinken.
Recensent:Annet Haggeman Artiest:Throw Rag Label:Kung Fu Records
fearfactory-transgression

Fear Factory - TransgressionFear Factory, ooit bestempeld als de beginners van de cyber/industrial-metal....

yellowcard-wherewestand

Yellowcard - Where We Stand De band Yellowcard bestaat uit vijf mannen, afkomstig uit Florida. Ze hebben...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT