RECENSIE: M.Ill.Ion - Sane & Insanity

M.ill.ion - Sane & Insanity
recensie cijfer 2011-02-26 De melodische bende van M.ill.ion zijn alweer aan hun zevende studio album toe. De band behoort tot de top van hardrockbands afkomstig uit het wel uiterst productieve maar vaak koude Scandinavië. Wellicht brengen bands uit het hoge noorden heel wat meer tijd door in de studio of hun eigen kelder dan bands uit de Lage Landen om te ontsnappen aan de barre weersomstandigheden en de temperaturen die ver onder nul rijken. Hierdoor blijken de resultaten van hun noeste arbeid steeds vaker door te stoten naar het overweldigende geluid van hun release. De rijke geschiedenis van M.ill.ion omvat maar liefst zes hoog gewaardeerde platen.

Hun debuut No. 1 en de daar op volgende werken Ourselves & Us, Electric, Detonator, Kingsize en Thrill Of The Chase zijn stuk voor stuk voorbeelden van pareltjes in het melodische rockgenre. Verschillende nationale en internationale concertreeksen worden afgesloten met succes en uitbreiding van het aantal trouwe fans. Ze deelden het podium met internationale blikvangers als MSG, Halford, Status Quo, Saxon, TNT, Nazareth en Magnum en behaalden steevast een plaatsje in de Japanse hitparades. De band veroverde ook podiumplaatsen op internationale festivals als Sweden Rock en Firefest in the UK.

Dit nieuwe album Sane & Insanity werd opgenomen in Zweden in de loop van 2010 en de mix gebeurde door oprichter en bassist BJ Laneby samen met de alom gerenommeerde Martin Kronlund achter de geluidstafel. Kronlund is ondermeer verantwoordelijk voor het definitieve geluid van releases van ondermeer Joe Lynn Turner en Phenonema.

De muziek op deze schijf ligt in de lijn van de vorige werkstukken. De melodische hardrock is voorzien van originele riffs, een hoog meezinggehalte en structuur. Uitschieters zijn er evenwel niet maar slechte songs evenmin. Elk bandlid droeg bij tot de compositie van de dertien melodische rockers en zo klinken de nummers ook bijzonder samenhangend. Bovendien introduceert de band de nieuwelingen Andreas Grövie op gitaar en Angelo Modafferi op toetsen. Met name Grövie tovert in iedere song de melodieuze gitaarklanken uit zijn vingers en doet het spreekwoord ‘oefening baart kunst’ alle eer aan, wonderbaarlijk en hemels mooi.

M.ill.ion heeft zijn zaken op een rij en brengt dus weer een werkstuk pure klasse. Rockers waarvan bands als Deep Purple, Rainbow, Whitesnake, Blue Murder en Gotthard regelmatig de cd lade sieren, zien zich opnieuw genoodzaakt een bezoek te brengen aan de lokale platenboer om deze top productie aan te schaffen, een echte aanrader in het genre van de melodische hardrock met een vleugje stevige recht door zee rock.
Recensent:Gunther Moens Artiest:M.Ill.Ion Label:Metal Heaven
Oliver Weers - Evil’s Back

Oliver Weers - Evil's Back Oliver Weers bestormt het rockfirmament voor het eerst in het jaar 2007. De...

Gipsy On The Rocks – Soul For A Gun

Gypsy on the Rocks - Soul for a Gun Dat België momenteel een toonaangevend muziekland begint te worden blijkt wel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT