RECENSIE: Fate - Ghosts from the Past

Fate - Ghosts
recensie cijfer 2011-11-28 De Deense formatie Fate is naar alle waarschijnlijkheid één van de weinige bands die meer ex-muzikanten telt dan het aantal verschenen releases. De teller blijft, inclusief de nieuweling Ghosts From The Past, op zes steken.

Oprichter Hank Sherman liet in een ver verleden Mercyful Fate voor wat het is en richtte zijn aandacht op zijn nieuwe band. Het debuut met dezelfde naam verscheen in 1985 en is nog steeds een perfecte mengeling van metal en melodische rock waar toetsen en gitaar voorop staan. Na het tweede album besloot Sherman om ermee op te houden. De band haalde nooit meer hetzelfde niveau en uiteindelijk werd in 1993 de handdoek in de ring gegooid na tal van wisselingen in de bezetting. Melodische rock en AOR kregen het in die periode trouwens zwaar te verduren door de opmars van grunge.

Rond 2006 plant men een heuse comeback en in het begin van 2011 neemt de Deense gitaarheld Torben Enevoldsen de gitaarfakkel over. Hij blaast Fate als het ware nieuw leven in. De gitarist van Fatal Force en Section A is een echte aanwinst en meerwaarde. Hij drukt echt zijn stempel op de dertien nieuwe tracks. Hoewel de basis nog steeds een solide muur van gitaren en toetsen is, geven de instrumentale passages de muziek een nieuwe dimensie. Een mooi voorbeeld hiervan is de Purple-achtige tune ‘I Believe In Rock ‘N’ Roll’, waar de keyboardklanken en heavy riff de balans perfect houden. Melodie en metal gaan hier samen, hand in hand. De commerciële toets van ‘Murder’ wordt ze vergeven, omdat de track toch recht overeind blijft. Het evenwicht tussen keyboard en gitaar wordt over de gehele lijn doorgetrokken.

Enig minpunt is het gebrek aan variatie. Hoewel de heldere productie zorgt voor een coherent geluid blijft de rit van meer dan een uur behoorlijk lang voor muziek in dit genre. Al bij al schotelt Fate je een gemakkelijk absorbeerbaar brok rock met AOR sporen voor met een zanger die hoofdzakelijk in de hoogste regionen vertoeft. Een puike release, geen hoogvlieger, maar zeker ook geen miskleun.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Fate Label:AOR Heaven
Alfonzetti - Here Comes The Night

Alfonzetti - Here Comes the NightDe uit Stockholm afkomstige Zweed Matti Alfonzetti zwemt al heel wat jaren...

Cover RiotGod - Invisible Empire

RiotGod - Invisible Empire De oorsprong van Riotgod ligt in een tour van Monster Magnet in 2006. Toen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT