RECENSIE: The Vision Of Johanna - Mindrunning

The Visions Of Johanna - Mindrunning
recensie cijfer 2011-11-29 De Nederlandse zangeres en toetsenvrouw Hanneke van Andel is een gerespecteerd muzikante in het jazzcircuit. Deze dame opereert al solo sedert het begin van dit millennium. Ze denkt echter dat haar songs meer perspectief krijgen wanneer ze uitgevoerd worden door een echte band en gelijk heeft ze. In 2006 richt ze samen met bassist Arjen van Diepeningen de Hanneke van Andel Band op. Wat later verandert men de naam in het beter klinkende The Visions Of Johanna en in de winter van 2010 ziet het debuut Mindrunning het daglicht.

De muziek omschrijven is moeilijker dan je denkt. De acht nummers omvatten, behalve jazzrock die de biografie meegeeft, diverse andere stijlen als klassiek, soul, reggae, funk en progressieve rock. De Engelse uitdrukking ‘what a hell of a combination’ is hier wel erg toepasselijk. Als er een band is die de prijs voor originaliteit in de wacht mag slepen, dan is het The Visions Of Johanna wel. De mix van diverse stijlen loopt door de acht sublieme tracks heen. Meest opvallend is natuurlijk de stem van Hanneke; wat een hemels bereik! Aangevuld met het muzikale meesterschap van de ritmesectie en de gitaarklanken van Virgil van Gurchom moet je deze schijf een juweeltje noemen.

Opener ‘Time’ sleept je meteen mee in hun visie. Na de introductie op piano door Van Andel zelf wordt je meteen in een reggaevibe gedropt. Op ‘Trees In Full Leaves’ hoor je nog steeds de aanwezigheid van de jazzfeel, maar de pop-ondertoon en nuances naar de progressieve rock smaken naar meer. Meer van dit krijg je te horen op ‘Let Love In’, dat is opgesmukt met imposante slapping op basgitaar door Van Diepeningen. Een steviger track is dan weer ‘Do it Again’, weliswaar gedoopt in een soulsausje. De jazzy grooves blijven overal aanwezig in de eigenzinnige en gesofisticeerde composities. Het subtiele en op bepaalde momenten scheurende gitaargeluid completeert de sound. Tempowisselingen zijn er veelvuldig, maar er wordt creatief gebruik van gemaakt zodat het voor de niet modale luisteraar ook best toegankelijk blijft.

Mindrunning is dus bijzonder origineel, verrassend, doordacht en uniek. Dit is zonder twijfel een veelbelovend debuut en het zou zonde zijn indien nieuw werk lang uitblijft.
Recensent:Gunther Moens Artiest:The Vision Of Johanna Label:Suburban
R.E.M. – Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982 -2011

R.E.M. - Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage,...En toen was daar ineens het nieuws: R.E.M. stopt ermee. Geen...

When All Light Dies – Transitions

When All Light Dies - Transistions Je moet het maar kunnen: met vijf een band vormen, een populair genre...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT