RECENSIE: Azure Ray - Drawing Down the Moon

Azure Ray - Drawing Down The Moon
recensie cijfer 2010-11-08 Het Amerikaanse tweetal Azure Ray is afkomstig uit Athens, Georgia. Het tweetal bestaat uit de zangeressen Maria Taylor en Orenda Fink. Samen maken ze dromerige popmuziek die ondersteunt wordt door bijvoorbeeld gitaren, harpen en violen. Sinds de oprichting van de band in 2001 verschenen drie albums, waarvan het hypnotiserende Hold on love uit 2003 de meeste aandacht kreeg, gevolgd door de EP New Resolution. Na 2004 viel het tweetal uiteen en werd er wat minder succesvol gewerkt aan soloprojecten. In 2009 besloot de band om weer, mogelijk tijdelijk, samen verder te gaan. Of het een lange reünie wordt is dus onduidelijk. In ieder geval is de band in 2010 terug met Drawing Down The Moon, dat vernoemd is naar een Wicca-ritueel.

Een aantal nummers op dit nieuwe album sluiten goed aan bij het vorige album, namelijk de dromerige nummers 'In the Fog' en 'Silver Sorrow'. Beide nummers hebben een zelfde betovering over zich als nummers op Hold on Love. Toch is Drawing Down The Moon een wat minder krachtige plaat geworden dan gehoopt. Mooie, rustige liedjes zoals ‘Signs in the Leaves’ en ‘Don’t Leave My Mind’ zijn minder kenmerkend voor Azure Ray en missen toch iets van de betovering die de band van 2001 tot 2003 wel had. Ik wil hiermee allerminst zeggen dat het een slecht album is geworden, maar benadruk het verschil tussen voorheen en nu. Waar de krachten van het nieuwe album duidelijker worden en een meer nieuwe stijl van de groep is te horen, is bij de meer elektronische nummers zoals ‘Love and Permanence’ en ‘Shouldn’t Have Loved’. Er komt in dergelijke nummers meer nadruk te liggen op de tekst dan voorheen. Ook klinken Maria en Orenda wat fragieler.

Het nieuwe album van Azure Ray gaat grotendeels verder waar de band ophield in 2004. Voor mensen die de band niet kennen is Hold on Love uit 2003 het album om mee te beginnen, waarna eventueel gekozen kan worden voor het nieuw verschenen album. Hoewel dit album sterk is geworden, blijft het moeilijk om het als even betoverend te ervaren als vroeger. Hopelijk blijft de groep nog wat langer bij elkaar, waardoor de oude magie tot leven gewekt kan worden.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Azure Ray Label:Munich Records
Miles Benjamin Anthony Robinson Summer of Fear

Miles Benjamin Anthony Robinson - Summer of FearElke singer-songwriter heeft een meeslepend verhaal. Zo ook Miles Benjamin...

Darren Hayman &The Secondary Modern – Essex Arms

Darren Hayman & The Secondary Modern - Essex Arms Tussen 1995 en 2002 was Darren Hayman als zanger en schrijver het middelpunt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT