RECENSIE: Darren Hayman & The Secondary Modern - Essex Arms

Darren Hayman &The Secondary Modern – Essex Arms
recensie cijfer 2010-11-18 Tussen 1995 en 2002 was Darren Hayman als zanger en schrijver het middelpunt van folk-rock band Hefner. De band werd geprezen door de grote John Peel. In 2002 besloten de bandleden hun eigen weg te gaan. Als The French maakte Darren en Hefner-bassist John Morrisson nog een album, maar uiteindelijk koos Darren voor een solocarrière. In 2006 bracht hij z'n debuutalbum Table for One uit. Sinds 2007 beschikt Darren over een begeleidingsband met een wisselende samenstelling. Onder de naam Darren Hayman & The Secondary Modern verschijnt inmiddels alweer het derde album Essex Arms.

Essex Arms is het tweede deel van een drieluik over het graafschap Essex in Groot Brittannië. Waar het eerste deel Pram Town (2009) over de verveling in de stad (Harlow) gaat, neemt Darren je nu mee naar het platteland van Essex. De muzikanten van The Secondary Modern spelen op Essex Arms volledig akoestisch en met de stem van Darren erbij levert dit een kabbelend en sfeervol folkalbum op. “The songs are about love in unloved places”, zegt Darren over het album. Op het hoogtepunt ' Dagenham Ford' bezingt Darren de ondergang van een industrie, dit doet hij met zoveel respect en melancholie,dat je het liefst een kijkje zou nemen bij de fabriek. Hetzelfde geldt voor het mooie ' I`ll Be Your Alibi' wat verhaalt over hondengevechten in het bos. Bij een titel als 'Spiderman Beats Ironman' lijk je even uit de kabbelende sfeer te moeten, maar zelfs dit verhaal over joyriding blijft rustig en vredig.

Gelukkig bevat Essex Arms met het duet 'Calling Out Your Name Again' (met Emmy the Great) en het vrolijke ' Nothing You Can Do About It' de nodige afwisseling. Hoewel de melancholie ook in deze songs zit, zorgt de muziek voor een beetje lucht op deze niet al te gemakkelijke plaat. Darren Hayman toont zich op Essex Arms een goede songwriter die mooie zachte folkliedjes maakt. Liedjes die zonder de folk revival van dit moment ook zeker gehoord mogen worden.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Darren Hayman & The Secondary... Label:Munich Records
Azure Ray - Drawing Down The Moon

Azure Ray - Drawing Down the MoonHet Amerikaanse tweetal Azure Ray is afkomstig uit Athens, Georgia. Het...

Tim Kasher - The Game Of Monogamy

Tim Kasher - The Game of Monogamy Tim Kasher , ook wel bekend als frontman van Cursive en The Good Life, wil...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT