RECENSIE: Katie Melua - The House

Katie Meluha
recensie cijfer 2010-06-01 Wie Katie Melua vooral kent van haar Skyradio niemandalletjes, waaronder haar grote hit 'Nine Million Bicycles', zal raar opkijken zodra het eerste nummer 'I'd Love To Kill You' van haar nieuwe album The House klinkt. Dat is namelijk een heuse murderballad geworden, waarin ze zingt over het vermoorden van haar geliefde. Voor de productie van dit album werd niemand minder dan William Orbit aangetrokken, een producer die doorgaans een sterke stempel op composities achterlaat, zelfs als deze van grootheden als Madonna en U2 afkomstig zijn. Zodoende was Melua naar eigen zeggen dan ook behoorlijk zenuwachtig voor deze samenwerking. Maar, het moet gezegd, zo duidelijk aanwezig als op de eerder genoemde producties is Orbit ditmaal niet, of niet als zodanig herkenbaar.

Zo is 'I'd Love To Kill You' vooral een ballad, terwijl het tweede nummer, 'The Flood' een ware muzikale reis langs verschillende genre's is. Daarbij valt eens te meer op dat Melua bijzonder goed kan zingen. Ook nummer drie, 'A Happy Place' getiteld, is een welhaast perfect popnummer; lekker in het gehoor liggend, maar toch heel meeslepend. Na dit overrompelende begin is er een rustpunt in de vorm van 'A Moment of Madness'.
'Tiny Alien' is evenals 'I'd Like To Kill You' een tekstueel experiment. Maar helaas is de uitwerking hiervan wat te cartoonesk, waardoor het wat ongeloofwaardig overkomt. 'Plague of Love' is wat dat betreft eveneens op het randje.

Daar staan gelukkig weer fraaie nummers tegenover, zoals 'Twisted', dat is voorzien van een goede beat. Desalniettemin is de tweede helf van het album net iets minder sterk dan het begin, maar dat begin was dan ook niets minder dan overrompelend. Alleen al voor die drie nummers zou The House drie sterren verdienen, maar ook de rest van de cd verdient de aandacht, ondanks de het album als geheel minder sterk is dan de individuele nummers.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Katie Melua Label:Dramatico Records
The Dead Weather

The Dead Weather - Sea Of CowardsOoit was het de bedoeling om in 2009 een nieuw White Stripes album uit te...

Nevermore

Nevermore - The Obsidian Conspiracy Vijf jaar heeft het geduurd voordat Nevermore met een opvolger voor het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT