RECENSIE: The Dead Weather - Sea Of Cowards

The Dead Weather
recensie cijfer 2010-06-02 Ooit was het de bedoeling om in 2009 een nieuw White Stripes album uit te brengen. Deze plaat is er echter nog steeds niet, iets wat waarschijnlijk te maken heeft met de paniekaanvallen van Meg White. Gelukkig voor ons houdt Jack White zich in de tussentijd bezig met een aantal zijprojecten. Momenteel is hij vooral druk met The Dead Weather, de supergroep die hij formeerde met Allison Moshart van The Kills, Dean Fertita van Queens Of The Stone Age en Jack Lawrence, met wie hij ook in The Raconteurs al samenwerkte.

Zo’n tien maanden na Horehound komt The Dead Weather opnieuw met een album, dat de titel Sea Of Cowards heeft meegekregen. Op dit nieuwe album trekt de band de lijn van het debuut door, dus lekker rauwe bluesrock met veel vette riffs en een duidelijke invloed van Led Zeppelin.

Openingstrack ‘Blue Blood Blues’ zet meteen de toon voor het album. Na een heerlijke gitaarriff volgt een hoekig garagebluesnummer in de beste Led Zeppelin traditie. Het zijn echter niet alleen gitaren die de boventoon voeren op Sea Of Cowards. Zo is er in ‘The Difference Between Us’ plaats voor elektronica in de vorm van een Kraftwerk-achtig loopje.

Ook komt er regelmatig een orgeltje voorbij. Het meest prominent is dit instrument aanwezig in ‘Gasoline’, een song die gedragen wordt door een dwarse orgelpartij en daarnaast ook geweldig gitaarwerk bevat. ‘Gasoline’ is hiermee één van de hoogtepunten op Sea Of Cowards. Andere topsongs zijn het erg volle en slepende ‘Die By The Drop’ en de wat donkere afsluiter ‘Old Mary’.

Natuurlijk zijn niet alle nummers even goed, maar echte missers bevat Sea Of Cowards niet. Zolang Jack White dit soort albums blijft maken, valt het wachten op een nieuwe plaat van The White Stripes niet al te zwaar.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Dead Weather Label:Warner
Noora Noor

Noora Noor - Soul DeepAan de regen spetterende soul releases die reeds verschenen in 2010 kunnen we...

Katie Meluha

Katie Melua - The House Wie Katie Melua vooral kent van haar Skyradio niemandalletjes, waaronder...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT