RECENSIE: Astrid Swan - Better than Wages

Astrid Swan – Better Than Wages
recensie cijfer 2010-09-01 In 2007 maakte de Finse zangeres Astrid Swan ineens furore met een video waarop ze 'When You Were Young' van The Killers speelde. Het album dat daarop volgde, Spartan Picnic, werd een bescheiden succes in haar thuisland, maar in de rest van Europa ging de zangeres nog altijd onopgemerkt voorbij. De oplossing voor dat debacle lijkt Swan gevonden te hebben in haar muzikale ondersteuning. Waar die voorheen nogal minimaal en intiem was, gaat ze op haar derde album Better Than Wages veel meer richting de synthpop.

Swan mag dan erg lief klinken, maar schijn bedriegt. Niet voor niets heet het eerste nummer ‘Your Bitches’, een wat grimming syntpop liedje. Die toon zet ze direct voort op het tweede nummer ‘Blooms’, dat opent met “I wanna hurt you now”. Zo staat de hele plaat vol met redelijk donkere popmuziek, al zitten er met 'Status Update' en '2000-2010' ook zeker positieve nummers tussen. Maar vooral lijkt Swan zich een imago van een soort badgirl aan te willen meten. Een imago dat haar niet heel erg goed past. Liever de singer-songwriter dan de rockbitch.

Misschien is Better Than Wages dan eindelijk dat opstapje naar een doorbraak voor Swan, maar die kans acht ondergetekende zeer klein. Haar bij vlagen matige Engels doet alles nogal wat klungelig overkomen en de beste liedjes zijn degenen waar –al is het maar voor even- een gitaar in voorkomen. Natuurlijk kan de zangeres nog steeds een aardig deuntje zingen, maar op het moment dat het zo geforceerd een bepaalde richting in moet is de lol er snel af. Misschien kan Swan beter wat meer luisteren naar singer-songwriters als Anna Ternheim en Sarah Blasko in plaats van popsterren als Robyn en Kylie Minogue. Deze weg kan namelijk nog wel eens doodlopen.
Recensent:Harm Groustra Artiest:Astrid Swan Label:Cargo
Sweet Apple – Love and desperation

Sweet Apple - Love & DesperationWat krijgt men wanneer vier muzikanten uit bestaande groepen beslissen om...

Kidz in the hall – Land of make believe

Kidz in the Hall - Land of Make Believe Het was pas in 2000 dat Double-O en Naledge samen de groep Kidz in the Hall...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT