RECENSIE: Sweet Apple - Love & Desperation

Sweet Apple – Love and desperation
recensie cijfer 2010-04-17 Wat krijgt men wanneer vier muzikanten uit bestaande groepen beslissen om samen een nieuwe band te vormen? Een supergroep. Wat krijgt men wanneer vier muzikanten uit minder succesvolle, groepen beslissen om samen een nieuwe band te vormen? Sweet Apple. De nieuwe formatie achter de frontman van Cobra Verde, John Petkovic, brengt songs van power pop tot new wave. De vier heren afkomstig uit Centraal Amerika hebben elkaar toevallig ontmoet op een avond in Vermont. Niet veel later nemen ze in samenwerking met John Agnello (tevens producer van Sonic Youth) een plaat op in Cleveland.

Hun debuut Love and Desperation bevat fijne gitaarrifs en toffe melodietjes die er in slagen om het eerste deel van het werk mooi op te vrolijken. Met ‘Do You Remember’ hebben ze een sterke opener beet en ook de drie daaropvolgende songs mogen er best wezen. In ‘Flying Up the Mountain’ vertelt John Petkovic nog zeer poëtisch over zijn geboorte, teksten zoals “I wasn’t born, I was detached” schetsen het beeld zeer levendig. Vanaf dan stappen ze van het garagerock sfeertje af en gaat het stijl bergaf. Ze beslissen om meer laid-back songs te brengen en dat resulteert in eerder fall asleep liedjes met ‘Goodnight’ als toepasselijk gekozen apotheose.

Hun poging om een Them Crooked Vultures’tje te doen is noemenswaardig maar zal weinig oren kunnen bekoren. De twee halfnaakte dames op de cover kunnen een reden zijn om de plaat alsnog aan te schaffen en in je platencollectie te zetten, maar de cd zelf zal niet veel tijd vertoeven in de muziekspeler. Fans van alt-rock legende uit de jaren ’90 en gitarist J. Mascis zullen dit album misschien weten te smaken, want zeer vernieuwend is hun klank niet. John Petkovic kwam in deze groep terecht door de dood van zijn moeder en beschouwde dit als een soort therapie. Hij had beter een therapeut opgezocht.
Recensent:Stephaan Cloet Artiest:Sweet Apple Label:Tee Pee Records
Kevin Costner and Modern West – Turn it on

Kevin Costner and Modern West - Turn it onHet curriculum vitae van Kevin Costner is al zeer uitgebreid. Naast...

Astrid Swan – Better Than Wages

Astrid Swan - Better than Wages In 2007 maakte de Finse zangeres Astrid Swan ineens furore met een video...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT