RECENSIE: Thurston Moore - By The Fire

Moore
recensie cijfer 2020-12-14 Na het uiteenvallen van Sonic Youth en de scheiding van muze én muzikale metgezel Kim Gordon in 2011 is Thurston Moore niet bij de pakken neer gaan zitten. Moore blijft door de jaren heen ongekend creatief en productief met steeds wisselende samenwerkingsverbanden.

By The Fire heet zijn nieuwste ‘solo’ plaat, een dubbelalbum met meer dan tachtig minuten muziek verdeeld over negen tracks. Moore, die uiteraard gitaar en vocals voor zijn rekening neemt, wordt muzikaal bijgestaan door enkele usual suspects: Debbie Googe (basgitaar, My Bloody Valentine, Primal Scream), James Sedwards (gitaar), Jem Doulton (percussie) en Jon Leidecker (elektronica).

Plaatopener ‘Hashish’ heeft die typische dreinerige NY/VU sound. Moore neemt de luisteraar meteen mee in hogere sferen: ” She’s the haven of my soul, is it day or night, we just don’t know”. ‘Cantaloupe’ is ook een hele fijne track met een tekst die de zintuigen prikkelt. Zoals deze mysterieuze zinsnede: ”A glowing mirror inside of a spoon, a tiny sun dancing like a raw egg”. ‘Breath’ klinkt, rauw, hoekig en eigenwijs als Sonic Youth.

Op de tweede plaat van By The Fire wordt meer geëxperimenteerd dan op het eerste deel. Dat wordt meteen duidelijk bij het bijna zeventien minuten durende ‘Locomotives’, waarop de repetitieve percussie, het hakkende gitaargeluid en de elektronica een perfecte weergave geven van een dampende en sissende stoomlocomotief. Alsof je als luisteraar pal naast het rangeerterrein staat.

In het opvallend luchtige ‘Dreamers Work’ brengt Moore een ode aan de Europese dichters Dante en Baudelaire (”Books of truths with broken spines”). In de afsluitende instrumental ‘Venus’ worden avant-garde, no wave en een fractie free-jazz versmolten tot één lange jam waarin het instrumentarium en de luisteraar zwaar op de proef worden gesteld.

Het is fijn om te constateren dat Thurston Moore op By The Fire heel erg als Thurston Moore klinkt. Maar hadden we anders verwacht?
Recensent:Bart Slaats Artiest:Thurston Moore Label:Cargo
Cover Dann Croll - Grand Plan

Dan Croll - Grand Plan Dan Croll is een Singer-songwriter uit Newcastle-Under-Lyme die heeft...

Cover Slow Pulp - Moveys

Slow Pulp - Moveys Het debuutalbum van Slow Pulp is niet vanzelf gekomen: er waren voldoende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT