RECENSIE: Anané - Ananésworld

Anané - Ananésworld
recensie cijfer 2010-04-20 Wereldberoemd. Of toch niet? Eé ding staat vast: zo’n 140 miljoen kijkers zagen Anané de openingssong voor de Super Bowl XLII show verzorgen met ‘One Dream’. Deze track is als afsluiter van haar album Ananesworld terug te luisteren. Voor een dergelijke show zal het vast een perfecte song geweest zijn. Hier op het album valt deze toch een beetje tussen wal en schip.

Maar goed, Anané dus. Ananesworld is haar tweede album, na het redelijk succesvolle debuut Ananeselections uit 2006. De van oorsprong Kaap-Verdische Anané is in muziekland geen onbekende meer. Eerder speelde ze op o.a. het Montreux jazzfestival, ons eigen North Sea Jazz en het Britse Womad festival. Toch is een wereldwijde doorbraak tot nog toe uitgebleven. Of dat haar met dit tweede album wel gaat lukken is nog maar de vraag. Ananesworld staat bol van de hitpotentie, maar een echt eigen geluid is mijlenver te zoeken. Daarvoor liggen de songs simpelweg te ver uit elkaar. De ene keer klinkt de dame cool en zelfverzekerd, zoals in de electrohouse opener ‘Walking On Thin Ice’. In ‘Plastic People’ doet ze een niet onaardige poging om Grace Jones te benaderen. In ‘Bem Ma Mi’ klinkt ze als een van de vele Kaap-Verdische concurrentes. En dan weer klinkt ze geil en opgewonden als een Prince protégé uit de jaren ’80 in ‘My Sexy Way’. En, oh ja, reggae vindt ze ook wel aardig, getuige het luchtige ‘Rock The Cradle’. Als luisteraar weet je het op een gegeven moment niet meer. Wil de echte Anané alsjeblieft opstaan?

De diversiteit maakt het dan ook lastig om dit album goed te beoordelen. Het klinkt allemaal erg gelikt, al is de ene song duidelijk sterker dan de ander. Feit is wel dat het album met zijn ruim zeventig minuten aan de (te) lange kant is. Met een scherpere selectie was het geheel sterker geworden. En waarschijnlijk had het ook duidelijker gemaakt wie nou eigenlijk de echte Anané is.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Anané Label:Ada Global
Kidz in the hall – Land of make believe

Kidz in the Hall - Land of Make BelieveHet was pas in 2000 dat Double-O en Naledge samen de groep Kidz in the Hall...

Curse Of The Forgotten – Sacrifice

Curse of the Forgotten - Sacrifice Curse Of The Forgotten is een relatief jonge band die is opgericht in 2006....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT