RECENSIE: THC - Mixtape Vol 2

[THC] – [Mixtape Vol 2]
recensie cijfer 2010-03-25 THC is een groep die al langere tijd meedraait in het Nederlandse hiphop wereldje. Ondanks de matig tot slechte distributie en promotie, en de minimale output, genieten ze een grote bekendheid. In november 2009 tekende THC een distributie deal met het grootste Nederlandse hiphop label Top Notch. Dit zal in ieder geval de promotie en distributie ten goede komen, maar aan de output kant wordt ook gewerkt. Rocks’ solodebuut B.N.’er, een plaat die niet veel opschudding veroorzaakte en door velen over het hoofd gezien is, wordt opnieuw uitgebracht, het solodebuut van RBdjan, getiteld De Onderbaas zal dit jaar verschijnen en er zal een compleet nieuw album van de gehele groep verschijnen, getiteld Artikel 141. Om de buzz rondom de groep alvast wat op te starten is nu Mixtape Vol 2 verschenen.

Ik blijf het raar vinden om een CD, die niet aan elkaar gemixt is door een DJ, mixtape te noemen. Maargoed, laten we niet op alle slakken zout leggen, datgene wat vroeger demo heette is tegenwoordig een mixtape. Nu klinkt mixtape, of voor mijn part demo wat te denigrerend voor het product waar THC mee aan komt zetten. Deze mixtape 2 is namelijk gewoon een compleet album van 17 nummers. De cd begint uitermate sterk met een solo van RBdjan. Deze jongen is samen met Rocks een van de drijvende krachten achter THC en is erg gegroeid in de laatste jaren. Het tweede nummer is meteen een banger van de bovenste plank, in ‘Wreed’ laat RBdjan zich samen met nieuwkomer Badboy Taya van zijn ‘beste’ kant zien; opschepperig lastig en crimineel. ‘Et Voelt Zo Goed’ is het eerste nummer van de cd waar THC als complete groep achter staat. Het is een ode aan de joint, gedragen door een lekkere lome piano loop.

Een van de beste nummers van het album is de ’Niet Naar Huis remix met Rocks, Jayh, Big2, Mr. Menaze, Rotjoch, Naffer, Badboy Taya, Lange Frans, Brainpower, Kempi & RBdjan’. Wat Brainpower op deze track te zoeken heeft is een raadsel, de rest is echter keihard te noemen. De mannen van THC hangen erg naar de oude westcoast sound van Snoop Dogg, Dr Dre, 2-pac en andere gangsta-rappers. Het zijn echter de nummers met de west-coast sound, waaronder ‘Toriman de Boriman’ en ‘Voorbeeld’ die de wat zwakkere kant van het album vormen. Onder het nummer ’Zodat Je Tweet’ staat de beat die veel mensen wel zullen herkennen van ‘Tha Shiznit’ van Snoop Dogg. Die beat blijft hoe dan ook een classic. Hierop blijven de mannen dan weer glorieus overeind, maar zo naar het einde toe begint de zo sterk begonnen cd helaas wat te kabbelen.

Mixtape 2 is een zeer duidelijk statement, THC is er nog. Nederlandse gangsta rap, er is een niche en THC bezet hem. Nieuwkomers Badboy Taya en Naffer kunnen beide aansluiten bij het niveau van de rest van de groep, maar zowel RBdjan als Rocks steken met kop en schouders boven iedereen uit. Deze mixtape is dan ook naast een goed album een zeer goede voorbode voor wat het album De Onderbaas van RBdjan en de cd Artikel 141 ons gaan brengen.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:THC Label:TopNotch
Solex vs. Cristina Martinez + Jon Spencer – Amsterdam Showdown, King Street Throwdown

Solex - Amsterdam Showdown, King Street Throwdown! (ft... Solex versus Cristina Martinez en Jon Spencer ! Wauw, dat is nog eens...

50 Grams of Violence - 50 Grams of Violence

50 Grams of Violence - 50 Grams of Violence Het Amersfoortse 50 Grams of Violence is geen death-metal band of een film...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT