RECENSIE: Kraantje Pappie - Guardian Van De Real Shit

Kraantje Papie
recensie cijfer 2015-06-18 Uit het niets komt Kraantje Pappie ineens met drie albums aanzetten. Als tussendoortje van de Crane-albums heeft hij in vier maanden tijd een drieluik opgenomen onder te titel Guardian Van De Real Shit. Deze drie albums bevatten in totaal negenendertig tracks waarmee Kraan een kijkje in zijn keuken geeft en vooral laat zien dat rappen ook gewoon keihard werken is.

Releases van rappers worden tegenwoordig lang van tevoren aangekondigd en er wordt grote waarde gehecht aan de singles. Vroeger, toen alles nog beter was, gooiden rappers er veel vaker tussendoortjes uit. Kraantje wilde het stramien van die aangekondigde albums en uitgekiende singles doorbreken en laten zien dat het mogelijk is om ook in een korte tijd een kwalitatief hoogstaand album op te nemen. En om zijn statement extra kracht bij te zetten zijn het niet een, maar meteen drie albums geworden.

De rapper uit Groningen is gezegend met een onuitputtelijke flow en weet met gemak de drie albums vol te krijgen. Naar eigen zeggen is hij niet eens gestopt bij deze drie en liggen er nog een stuk of wat albums op de plank. Opvallend is zijn keuze voor relatief kale en vlakke beats. Hoewel Kraantje Pappie met een stuk of zes producers heeft samengewerkt, heeft hij bij alle producers hetzelfde type beat gehaald, voornamelijk gebaseerd op drums en bas. Het ontbreken van prominente melodieën zorgt voor weinig onderscheidend vermogen, en dat maakt de drie albums redelijk vlak. Omdat je met 39 redelijk gelijke nummers de kans loopt te verzanden in een moeras van matigheid, heeft Kraantje de verstandige keuze gemaakt om op bijna elk nummer een andere rapper naast hem te hebben. Bekendste namen hier zijn Hef en Jiggy Dje.

Uiteindelijk ontkomt ook de Groningse rapper er niet aan om van deze albums een single te releasen. ‘Bofkont’ heeft naast rappers Aziz, Jiggy Dje en Roelie Vuitton nog twee fantastische gastzangers: Wudstik en Jan Smit. Het is dan ook bizar om Vuitton, die vocaal vele malen zwakker is op dit nummer, een stukje refrein te horen doen. Uiteindelijk lijkt het wel of plezier een belangrijkere drijfveer was dan de kwaliteit van de nummers. Kraantje Pappie laat goed zien waar zijn krachten liggen en als mixtapes bezien zijn het best aardige tussendoortjes geworden. Puur als reclame voor de rapper en zijn nieuwe album is dit dan ook een zeer geslaagd project. Kraantje heeft weer de aandacht van media en in Nederland zijn we weer gewend aan het geluid van de Kraan.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Kraantje Pappie Label:Noah\'s Ark
Cover Skinny Lister - Down On Deptford Broadway

Skinny Lister - Down On Deptford BroadwayFolkpunk is bezig aan een goed jaar. Heeft Frank Turner sinds kort ook een...

SOAK

Soak - Before We Forgot How To Dream De Ierse singer-songwriter Bridie Monds-Watson, bekend als Soak , is nog erg...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT