RECENSIE: Backyard Babies - Them XX - Best Of

Backyard Babies – Them XX
recensie cijfer 2010-04-14 Zoals het elke zichzelf respecterende rockgroep uit de jaren ’80 tegenwoordig betaamt, rakelen ook de Zweedse glamrockers Backyard Babies hun oudere songs op via een Best Of cd. Zweedse rockers bezitten doorgaans echter geen immens doorbraakpotentieel in het buitenland. De heren van Backyard Babies vormen hierop geen uitzondering. Het mag dan ook niet verwonderen dat hun doorbraak in de Lage Landen via hun een Best Of zal moeten gebeuren. Them XX verzamelt twaalf nummers uit zes voorgaande albums.

Backyard Babies wordt beschouwd als een van de beste Zweedse rockgroepen. De catchy glamrock met punk en hardrock invloeden die ook op deze plaat te horen is, klinkt verrassend fris en monter. Het verzamelalbum heeft alles van een gewone plaat: van uptempo punknummers tot rustigere songs. Dit betekent meteen ook dat het weinig weg heeft van een Best Of. Ondanks de stevige gitaarrifs die worden afgewisseld met sing along refreinen slagen ze er echter niet in om minstens één hit te scoren. Neem deze cd als debuut en je hebt een beloftevolle band, als dit je beste werk voorstelt is het niet meer dan een fijne afscheidsrede.

In het midden vindt men ‘Abandon’, het orgelpunt van de plaat, een mooi downtempo nummer van hun laatste plaat Backyard Babies. Voorts doet het punkrockgehalte van ‘Brand New Hate’ en ‘Friends’ denken aan het werk van NOFX. Het gitaarwerk in ‘Minus Celsius’ leent zich dan weer perfect voor de derde editie van Guitar Hero. Fans zullen van elk van hun voorgaande albums twee nummers op deze verzamelplaat herkennen.

Op een Best Of verwacht je meezingers van formaat te vinden en herinneringen op te halen. Het Zweedse kwartet is bij ons echter nooit doorgebroken, maar voor diegenen die deze plaat alsnog in handen krijgen is het een aangename kennismaking.


Eerdere recensies van Backyard Babies:
- 03-10-2008: Backyard Babies;
- 13-11-2005: Tinnitus.
Recensent:Stephaan Cloet Artiest:Backyard Babies Label:Suburban Records
(hed)PE – new world orphan

(HED) Planet Earth - New World OrphansHigher Thought Planet Earth , oftewel (hed)PE , werd in 1994 opgericht door...

So Many Dynamos - The Loud Wars

So Many Dynamos - The Loud Wars Twee van de leukere Amerikaanse indiebands van eind jaren ’90 en begin jaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT