RECENSIE: Who Knew - Bits and Pieces of a Major Spectacle

Who Knew – Bits and pieces of a major spectacle
recensie cijfer 2011-04-25 Zes jaar geleden werd Who Knew geboren in een IJslandse garage. De twee zangers werden twee jaar later vergezeld door vier andere muzikanten, om de huidige formatie te vervolledigen. In 2010 brachten ze hun debuutalbum Bits And Pieces Of A Major Spectacle uit in eigen land en een jaar later volgt de rest van Europa. Men zou verwachten dat deze IJslandse heren dezelfde sound zouden voortbrengen als hun landgenoten Björk en Sigur Rós, vooral ook omdat de plaat in de studio van Sigur Rós (Sundlaugin) is opgenomen.

Deze stelling wordt na het beluisteren van de plaat echter niet bekrachtigd. Naar eigen zeggen hebben ze hun sound gelabeld als “lagen van zinderende gitaren en synthesizermelodieën in combinatie met zang, afkomstig van de hele band”. Eenvoudiger kan men hun muziekstijl beschrijven als psychedelische indierock en new wave. In tegenstelling tot hun landgenoten proberen ze niet de eenzaamheid en uitgestrektheid van het IJslandse landschap over te brengen, maar proberen ze opgewekte melodietjes te maken.

Stuk voor stuk zijn de songs op Bits And Pieces Of A Major Spectacle zeer fijn in hun eenvoud. Helaas kan hier niets meer over worden gezegd. Deze plaat bevat geen hits of meezingers, enkel degelijke psychedelische popsongs gezongen met een hoog stemmetje. ‘Made Belief’, het tweede nummer op de plaat, kan dankzij de catchy melodie en het betere drumwerk gezien worden als het hoogtepunt van het album. Spijtig genoeg overtreffen ze op Bits And Pieces Of A Major Spectacle dit vroege hoogtepunt niet meer.

Who Knew is zeker en vast de beste IJslandse pop/rockband van het moment, al betekent dit niet veel, gezien de muziekgeschiedenis van het land. Hun debuutalbum bevat fijne popmelodietjes, maar meer valt er niet over te zeggen.
Recensent:Stephaan Cloet Artiest:Who Knew Label:Suburban
Talking To Turtles – Monologue

Talking To Turtles - Monologue Monologue is zo’n albumtitel die omvat wat er op het album gebeurt. Goed...

Brian Setzer – Setzer Goes Intru-Mental

Brian Setzer - Setzer Goes Instru-mental! Er zijn vaak mooie anekdotes te vertellen over de totstandkoming van een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT