RECENSIE: Rosa Ensemble - No Ark Dead Eel

The Rosa Ensemble – No Ark Dead Eel
recensie cijfer 2010-03-24 Wanneer je als recensent geen begeleidend schrijven bij een nieuw album ontvangt is dat altijd jammer. Een korte biografie geeft een goede indruk van de band en hun eigen visie op de muziek. Maar, gelukkig is daar internet. En de site van The Rosa Ensemble geeft al snel uitsluitsel over het soort muziek dat deze groep maakt. Of we hier veel wijzer van worden is echter maar de vraag: “The Rosa Ensemble operates in between: in between composed and improvised, in between music and theatre, in between light and serious, in between acoustic and electronic, traditional and experimental, classical and popular.” Dus er zit niets anders op dan zelf goed luisteren naar hun nieuwe cd, No Ark Dead Eel.

We kunnen de muziek van The Rosa Ensemble het beste omschrijven als concept muziek. De groep maakt niet alleen albums maar ook theater. En de optredens zijn niet slechts een vertolking van de liedjes maar meer een beleving van de liedjes. Een multimediale beleving. Met veel verschillende muzikale invloeden. Rosa’s muziek is pop met klassiek, jazz, kunst, elektro, spoken word enzovoort. Wellicht een beetje vaag allemaal maar als je het luistert verklaart bovenstaande omschrijving een hoop.

We hoeven hier niet in te gaan op de vraag of er nog een potentiële hit op No Ark Dead Eel staat. Dat is totaal niet van toepassing voor deze muziek. Het album moet als een geheel beschouwd worden. En de rode draad van dit album is experimenteren. Experimenteren met klanken, sfeer en uitspraak. Vooral wat betreft het laatste weet The Rosa Ensemble soms verrassend uit de hoek te komen. Enerzijds vind je melodische zanglijnen in de muziek terug en anderzijds gaat het erg richting spoken word.

Laat je als luisteraar niet afschrikken door het woord experimenteel. We hoeven geen muziekpsychologie te verwachten waarbij onze hersens tot het uiterste worden gedreven om het geheel te kunnen begrijpen. The Rosa Ensemble speelt met de kaders van de popmuziek en weet daarbij nog toegankelijke muziek te maken.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Rosa Ensemble Label:Dying Giraffe Recordings
Lightness and Weight – Grace

Grace - Lightness and WeightDe Nederlandse band Grace is van mening de sleutel tot het combineren van...

The Blue Van – Man Up

The Blue Van - Man Up Op het moment dat programmeurs druk bezig zijn hun programma voor festivals...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT