RECENSIE: Gogol Bordello - Live From Axis Mundi

Gogol Bordello – Live From Axis Mundi
recensie cijfer 2009-11-16 Het gypsy punk gezelschap Gogol Bordello heeft een uitstekende live-reputatie. Talloze festivals en clubs over de hele wereld werden inmiddels vakkundig platgespeeld. Met Live From Axis Mundi is er voor de liefhebber nu ook een document om thuis van de live-capriolen van Eugene Hütz en de zijnen te kunnen genieten.

De hoofdmoot van dit combi-pack wordt gevormd door de op dvd aanwezige selectie van Bordello-tracks zoals die in juli 2007 in de Irving Plaza, New York ten gehore werden gebracht. Publieksfavorieten als ‘Ultimate’, ‘Sally’, ‘Dogs Were Barking’, ‘Wonderlust King’, ‘Harem In Tuscany’, ‘Think Locally, Fuck Globally’, ‘Mishto’, ‘Baro Foro’, ’60 Revolutions’ en ‘Start Wearing Purple’ zijn allemaal aanwezig. Het opvallende ontbreken van knallers als ‘I Would Never Wanna Be Young Again’, ‘American Wedding’, ‘Alcohol’, ‘Suddenly...(I Miss Carpaty)’ en ‘Supertheory Of Supereverything’ drukt de pret, maar uiteindelijk slechts een beetje. Het dak gaat er in de thuisbasis van de band immers flink af en dat komt op het beeldscherm en uit de boksen goed aan. Frontman Hütz steelt met zijn natuurlijke charme en enorme energie absoluut de show, maar ook het bonte gezelschap van andere muzikanten heeft zowel visueel als auditief een groot aandeel in de overtuigingskracht van de performance.

Als bonus vindt u op de dvd nog wat standaard verplichte nummertjes zoals muziekvideo’s, enkele montages van allerlei live-materiaal en een ‘in de studio’-feature. Waar die laatste nog best inzichtelijk en leuk gemonteerd is (maar toch ook niet om meer dan één kijkbeurt vraagt) zijn die eerste twee, zoals wel vaker het geval, respectievelijk zeer matig en compleet overbodig. De andere bonus, een bijgevoegde cd, is dan weer stukken aardiger. Deze biedt, naast twee demo’s, één instrumental en wat BBC sessies van reeds bekende songs, namelijk ook nog een BBC sessie van het nieuwe, negen(!) minuten durende, ‘You Gave Up (Roumania)’. Én u krijgt ook nog het voor het album Gypsy Punks (2005) afgekeurde, maar beslist fijne, ‘Troubled Friends’ en het onbegrijpelijkerwijs voor Super Taranta (2007) afgekeurde ‘Stivali E Colbacco’ op de koop toe.

Kortom, met een prima hoofdmaaltijd en nog enkele prettige bites erbij biedt Live From Axis Mundi genoeg smakelijks voor eenieder die Gogol Bordello een warm hart toedraagt.


Eerdere recensies van Gogol Bordello:
- 03-07-2007: Super Taranta!.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Gogol Bordello Label:Side One Dummy Records
The Red Shore – Unconsecrated/The Lost Verses

The Red Shore - Unconsecrated - Lost VersesDe Australische band The Red Shore (niet te verwarren met The Red Chord)...

Good Dog Happy Man- Good Dog Happy Man

Good Dog Happy Man - Good Dog Happy Man Het uit Utrecht afkomstige Good Dog Happy Man is een gevat stel. Zo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT