RECENSIE: Big D & The Kids Table - For the Damned, The Dumb & The Delerious

Big D and The Kids Tables – The Damned, The Dumb & The Delirious
recensie cijfer 2011-08-18 Met het zevende album The Damned, The Dumb & The Delirious mag de Amerikaanse band Big D And The Kids Tables zich voegen bij het omvangrijke gezelschap dat tijdens de prestigieuze Warped Tour deze zomer door het Noord-Amerikaanse continent mag touren.

Daar zal de muziek van de band het ongetwijfeld goed doen, want dit is een band die live wel uit de verf komt, maar op het album maar bar weinig toevoegt aan de wereld van ska-punk. Live zullen uptempo nummers als ‘Set Me Straight’ voor forse moshpits zorgen en zullen meer laidback skaliedjes als ‘Home’ voor handjes met biertjes in de lucht zorgen.

Dat ‘Home’ is sowieso één van de betere tracks op het album, juist doordat het zo belachelijk simpel is. Een gitaartje slaat akkoorden aan en een blazersectie leukt het liedje op de achtergrond wat op. De zang is, net als op de rest van het album, kwalitatief niet bepaald in orde (maar hé, het is punk), maar de tekst laat zich wel weer heerlijk meeblêren.

De rest van de ietwat rustigere liedjes komt door het gebrek aan goede zang niet echt uit de verf. En ook de uitermate serieus bedoelde teksten over allerhande misstanden in de wereld zijn niet in pas met de rustige reggaetracks. Die teksten, toch het speerpunt van Big D and The Kids Tables, doen het een stuk beter op tracks als ‘It’s Raining Zombies On Wall Street’, ‘Rotten’ en ‘Modern American Gypsy’. Deze nummers vormen zo ongeveer de hoogtepunten van het album. Het zijn stuk voor stuk meezingers met een boodschap en daarbij muzikaal gewoon lekkere ska-punktracks.

Helaas is het allemaal niet heel bijzonder. Er worden nogal wat effectjes en toevoegingen, zoals koortjes, orgels en blazers uit de kast getrokken om het album te doen verworden tot een bovengemiddelde ska-punkplaat, maar het is allemaal doorzichtig en te makkelijk. Bands als Rancid, Streetight Manifesto en Sonic Boom Six, die zich tot hetzelfde genre mogen rekenen, weten zowel op het gebied van maatschappijkritische teksten als op muzikaal gebied veel meer ten toon te spreiden.

Dat laat de conclusie dat dit The Damned, The Dumb & The Delirious een uiterst middelmatig album is. Het is niet ronduit slecht, maar er zit ook absoluut geen glans aan dit schijfje. Misschien dat het live allemaal prima in orde is, maar dit album an sich is de moeite niet waard.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Big D & The Kids Table Label:Side One Dummy Records
Jasta - Jasta

Jasta - JastaJamey Jasta is een bezig mannetje. Naast zijn eigen kledinglijn Hatewear,...

Middleman - Spinning Plates

Middleman - Spinning Plates Middleman is een band uit Leeds die sinds 2006 bestaat en sindsdien haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT