RECENSIE: Gogol Bordello - Seekers And Finders

Gogol
recensie cijfer 2017-09-27 De gypsypunk van Gogol Bordello kent weinig verrassingen. Desondanks doet de muziekstijl het anno 2017 nog steeds net zo goed als tijdens het debuut in 1999. De feestband zet elke festivalweide en iedere zaal in vuur en vlam. Gogol Bordello moet het vooral van haar live reputatie hebben, maar heeft toch een aantal steengoede liedjes. Op de nieuwste plaat Seekers And Finders is het lang zoeken naar een goed nummer.

De enige verrassing is afkomstig van Regina Spektor die meezingt op de titelsong. De Russische zangeres blijkt een meer dan prima punkgeluid in zich te hebben. Het resultaat is een hard knallend duet. Uiteraard met viool! Het Balkangevoel is ver naar de achtergrond geduwd, als punkduet komt het duo prima uit de verf. De Balkan komt beter tot haar recht op ‘Saboteur Blues’. Het nummer heeft een catchy refrein en de violen spelen meer een centrale rol. Dit nummer werkt ongetwijfeld goed bij de feestende massa’s. Desondanks roept het nergens het enthousiasme van ‘Start Wearing Purple’ op.

Zanger Eugene Hütz neemt even gas terug op ‘If I Ever Get Home Before Dark’. Pas op het einde valt de volledige band bij. Het is een melancholisch nummer waarin Hütz zich kwetsbaarder opstelt. Je ziet de zanger met zijn snor al voor je terwijl hij dit nummer aan het einde van een lange avond straalbezopen zingt.

Helaas hoorden wij dit kunstje al eerder. ‘Sun Is On My Side’ uit 2010 kent dezelfde thematiek en exact dezelfde opbouw. Een vergelijkbaar gevoel heerst ook bij andere nummers. Seekers and Finders is een magere herhaling van zetten. Het eerdere kwaliteitsniveau wordt nergens gehaald. Misschien krijgt de band langzaam genoeg van het constante touren, of misschien ontbrak het gewoon aan de hitgevoeligheid van een man als Rick Rubin achter de productieknoppen. Hopelijk het laatste, want in elk festivalseizoen mag Gogol Bordello eigenlijk niet ontbreken.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Gogol Bordello Label:V2 Records
Cover Death From Above 1979 - Outrage Is Now

Death From Above - Outrage Is NowDertien jaar geleden is het alweer dat het Canadese Death From Above 1979...

Cooper

Alice Cooper - Paranormal Alice Cooper weet van geen ophouden. Na een uitstapje met de Hollywood...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT