RECENSIE: Gogol Bordello - Pura Vida Conspiracy

Gogol
recensie cijfer 2013-08-05 Onlangs deed het optreden van Gogol Bordello in de Rotterdamse Schouwburg de grote zaal op zijn grondvesten trillen. De energieke gypsypunkers maakten er weer een groot feest van en wisten bovendien met een strak uitgevoerde set muzikaal meer dan te overtuigen. Zelfs een showstop wist de kolkende massa van fans niet in mineur te brengen. Waar het circus van Gogol Bordello zijn tenten ook opslaat, het publiek krijgt waar het voor komt; een groot dampend feest. De aanstekelijke en energieke live-performance is dan ook waar de kracht van dit bonte gezelschap ligt.

Waar de band op de eerdere albums verraste met de zelfbenoemde gypsypunk, een mix van Oost-Europese zigeunermuziek en stevige (punk)rock, lijkt er met het uitkomen van het sterke Trans-Continental Hustle meer aandacht voor andere invloeden uit de wereldmuziek te komen. Het is niet verwonderlijk als je ziet dat de samenstelling van de New Yorkse band naast frontman Eugene Hutz uit de Oekraïne en de Russische violist Sergey Ryabtsev uit een Wit-Rus, een Ecuadoriaan, twee Amerikanen, een Ethiopiër, en een Chinees-Schotse bestaat.

Het zesde album Pura Vida Conspiracy klinkt in eerste instantie niet heel anders dan je op voorhand van de band kunt verwachten. Zeker meezingers als ‘We Rise Again’, ‘Dig Deep Enough’ en het sterke ‘Lost Innocent World’ zullen het weer goed doen bij de achterban. In tegenstelling tot de voorgaande platen zit een groot deel van de songs echter meer in de hoek van de folkpunk. Het is dan ook niet vreemd dat geregeld namen als Flogging Molly en Dropkick Murphy`s opborrelen. Luister maar eens naar ‘The Way You Name Your Ship’, een track die uitermate geschikt is voor zeelieden op weg naar een nieuwe ontdekkingstocht over de oceanen. Niet zo gek als je bedenkt dat ‘ontdekking’ het uitgangspunt was voor het schrijven van Pura Vida Conspiracy. Hutz zegt hierover; “Everyone knows there`s something inside of us that we`re not using. How do we get it? How do we reach it?”. De keuze voor titels als ‘John The Conquerer (Truth Is Always The Same)’, ‘The Other Side Of Rainbow’ en ‘I Just Realized’ versterken dit beeld nog eens.

Pura Vida Conspiracy is een fijne plaat die het zeker bij de fans weer goed zal doen. Helaas ontbreekt op het album net de power en de energie waarmee Gogol Bordello zijn songs op de bühne weet te brengen. Als je live echter beter bent dan op de plaat, dan is dat eerder een compliment dan kritiek.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Gogol Bordello Label:Pias
Cover Tom Odell - Long Way Down

Tom Odell - Long Way DownEen grote megahit, dat had Tom Odell nodig om in de muzikale schijnwerpers...

Cover The Wynntown Marshals - The Long Haul

The Wynntown Marshals - The Long Haul ‘I have got a North-Atlantic soul’ zingen de mannen van The Wynntown...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT