RECENSIE: The Raveonettes - In and out of Control

The Raveonettes - In and Out of Control
recensie cijfer 2009-11-20 Het Deense tweetal Sune Rose Wagner en Sharin Foo timmert al weer bijna elf jaar aan de weg. The Raveonettes is de naam waaronder hun jaren ’50 en ’60 harmonie, duistere vocalen en een hele bak shoegaze herrie waar Phil Spector nog een puntje aan zou kunnen zuigen onder verschijnt. i>In and Out of Control, de nieuwste cd, is echter een stuk poppier, vrolijker, minder noisy en beter dansbaar dan het oudere werk. Gelukkig voor de Raveonettes pakt dit goed uit.

Opener van de nieuwe cd, ‘Bang!’, doet je denken op een kinderfeestje beland te zijn. Niets is tekstueel echter minder waar. De Barbie-achtige onschuldigheid blijkt een goede dekmantel voor cynische songteksten. Alsof het niks is wordt ‘Suicide’ bezongen. ‘Boys Who Rape’, nog zo’n party knaller, omschrijft op minimalistische wijze (bij het belachelijke af) de emotionele gevolgen van een verkrachting.

Sune en Sharin zijn dus twee cynische klootzakken in Lady Gaga-vermomming. Of beter nog: een ABBA vermomming. Want de liedjes moge dan mierzoet zijn, menig tienersterretje kan nog niet in de schaduw van The Raveonettes’ melodieën staan. Vooral de refreintjes op ‘In and Out of Control’ zoals het meezingbare, dansbare én cynische ‘Gone Forever’: “And when you said everything’s a mess I know you meant you and me, meant you and me”. Je ziet ABBA’s Frida en Agnetha heen en weer dansen in de 70s op ‘Breaking into cars’. En, als afsluiter krijgen we nog even een kijkje in de oude doos met scheurende gitaren op ‘Break up Girls!’.

The Raveonettes bewijzen met In and Out of Control dat er toch nog gesleuteld kon worden aan hun muziekstijl. Minder eentonig, meer pop. Of het een trend is die meer gaat voorkomen weet ik nog niet, maar Yeah Yeah Yeahs kreeg met haar nieuwe popplaat ook heel de wereld op de knieën. Deze popplaat heeft in ieder geval alles in zich om het ver te gaan schoppen. The Raveonettes raven 2010 in.


Eerdere recensies van The Raveonettes:
- 17-11-2007: Lust Lust Lust;
- 24-02-2003: Whip it On.
Recensent:Erik Oudman Artiest:The Raveonettes Label:Fierce panda
Emily Jane White – Victorian America

Emily Jane White - Victorian AmericaWe waren ruim een jaar geleden al zwaar onder de indruk van haar debuut,...

Audiotransparent – Chekhov Guns

Audiotransparent - Checkhov Guns Groningen is een niet mis te verstane speler in de Nederlandse muziekwereld....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT