RECENSIE: The Crookes - Soapbox

Soapbox
recensie cijfer 2014-04-14 The Crookes debuteerden in september 2010 met de EP Dreams Of Another Day. In het voorjaar van 2011 volgde het langspeeldebuut Chasing After Ghosts, een jaar later gevolgd door het tweede album, Hold Fast. Op album nummer drie hebben we iets langer moeten wachten, maar twee jaar na de release van Hold Fast komt het viertal uit Sheffield met Soapbox.

Het overkoepelde thema op dit nieuwe album is “De Buitenstaander”. Dit begon al bij de opnames, die plaatsvonden in een onherbergzaam gedeelte van de Italiaanse alpen. De bandleden sloten hier, in de winter, op in een studio bovenop een berg en zagen wekenlang geen andere mensen, afgezien van een paar jagers. Het thema uit zich ook in de teksten. In ‘When You’re Fragile’ zingt George Waite bijvoorbeeld “Fools like us, we don’t belong.” Eén van de nummers op Soapbox heet zelfs ‘Outsiders’ en hierin zit de tekstregel “Everyone will leave you in the end.”

Tekstueel is het dus allemaal niet al te vrolijk, maar hoe zit het met de muziek? The Crookes maken nog steeds op en top Britse indiepop, maar ze klinken op Soapbox wel net iets rauwer dan voorheen. Dit valt vooral op bij de stevige albumopener ‘Play Dumb’, maar ook ‘Outsiders’, ‘When You’re Fragile’, ‘Marcy’ en afsluiter ‘Soapbox’ zijn net wat steviger dan we gewend waren.

‘Don’t Put Your Faith In Me’, ‘Echolalia’ en ‘Before The Night Falls’ zijn wel uptempo, maar net wat minder rauw en hadden ook op een van de eerdere platen kunnen staan. ‘Holy Innocents’ en ‘Howl’ zijn rustigere nummers, al zit in de laatstgenoemde song wel een steviger, slepend gedeelte.

Net als op de eerdere albums van The Crookes liggen de liedjes op Soapbox uitstekend in het gehoor. Echte uitschieters ontbreken, maar daar staat tegenover dat er op het album ook geen zwakke broeders te vinden zijn. Daarnaast doen The Crookes niets wat je nog niet eerder gehoord hebt, maar wat ze doen, doen ze goed. Dit maakt Soapbox tot een leuke, maar zeker niet wereldschokkende plaat.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Crookes Label:Fierce panda
WBird

Wallis Bird - Architect Wallis Bird laat zich door niets tegen houden. Zo verloor ze als klein...

Cover Ian Anderson - Homo Erraticus

Ian Anderson - Homo Erraticus Jethro Tull bestaat al ruim 45 jaar, al leeft die naam vooral voort bij haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT