RECENSIE: Audiotransparent - Checkhov Guns

Audiotransparent – Chekhov Guns
recensie cijfer 2009-12-21 Groningen is een niet mis te verstane speler in de Nederlandse muziekwereld. Eurosonic/Noorderslag, alternatief poppodium Vera, de Oosterpoort en enkele verdomd goede bands. Eerder dit jaar bracht Groninger Djurre De Haan, onder de naam Awkward I, al een onvolprezen plaat uit, die tot het beste gerekend mag worden wat muzikaal Nederland in 2009 te bieden heeft. Audiotransparent is de band van voorman Bart Looman en Chekhov Guns alweer hun derde plaat. Indiepop is het toverwoord en het rustig melancholische van de eerste twee platen is voor een deel losgelaten en het experiment wordt wat nadrukkelijker gezocht. Het resultaat is een prima plaat, maar ook niet meer dan dat.

Chekhov Guns is niet altijd even overweldigend en het ontbeert de plaat ook soms aan samenhang en ook wel aan echt beklijvende songs. Dit gezegd hebbende, is Chekhov Guns toch zeker een geslaagde plaat geworden. ‘You Are A Movie’ is één van de betere momenten en dit is ook het moment dat de zelf gemaakte vergelijking met de relatief onbekende Engelse band Neutral Milk Hotel, het meest duidelijk is. Ook ‘I Saw Her Hanging There’ is een sterk staaltje. Sinistere, aardedonkere en bijzonder sfeervolle muziek, waarbij de wat lome en ook niet altijd even tot de verbeelding sprekende zang van Looman, het nummer nog wat lucht geeft.

Chekhov Guns is daarbij (hoe cliché ook) een absolute groeiplaat geworden, waarbij na een enkele luisterbeurt niet meteen het kwartje valt. Het is zogezegd een moeilijk album, dat de bedoelingen niet altijd meteen prijsgeeft. Maar daarbij is het ook een bijzonder knap album geworden, dat eens een keer niet zo overduidelijk overgoten is met het Excelsior sausje, misschien ook wel omdat Excelsior alleen de promotie voor zijn rekening heeft genomen.

Tot slot ook nog een opvallende cover, Audiotransparent waagt zich aan het mierzoete ‘Never Let Her Slip Away’ van Andrew Gold. De bedoelingen van deze coverkeuze worden niet echt duidelijk en het resultaat levert bepaald geen pareltje op. Het is de afsluiter van een alleraardigst album, dat nog geen meesterwerk is, maar wel na Awkward I en Moss eerder dit jaar, één van de betere Nederlandse (Excelsior) releases is.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Audiotransparent Label:Excelsior Recordings
The Raveonettes - In and Out of Control

The Raveonettes - In and out of ControlHet Deense tweetal Sune Rose Wagner en Sharin Foo timmert al weer bijna elf...

Kings of Convenience - Declaration Of Dependence

Kings of Convenience - Declaration of Dependence Het Noorse duo Eirik Glambek Bøe en Erlend Øye leerde elkaar al op jonge...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT