RECENSIE: The Raveonettes - Whip it on

Raveonettes - Whip it On
2003-02-24 2001 was de terugkeer van de rock & roll, en de daarmee gepaard gaande bands met ‘the’ voor de naam. Bekendste en meest succesvolle voorbeelden: The White Stripes en The Strokes. Deze laatste schopte het met ‘Is this it’ zelfs tot plaat van het jaar, volgens Oor. Na jaren van gekweld gejammer mocht er weer lekker gerockt worden. Versterkers op Spinal Tap niveau, gitaarpedalen uit de kast, en lekker raggen op die gitaren.
De eigenlijke heropleving van de rock ‘n roll kwam echter niet uit de VS, maar werd in gang gezet door bands als Gluecifer en de Backyard Babies. Beide Scandinavische bands, die echter niet zoveel bijval kregen als de eerder genoemde Strokes en White Stripes. Ook de Raveonettes komen uit Scandinavië, om precies te zijn Denemarken. Net als de White Stripes ook bestaande uit een dame en een heer, alleen speelt de dame dit keer geen drums maar bas. In navolging van de beat-generatie schrijvers (Kerouac, Ginsberg) moesten de songs spontaan zijn. Geholpen door een drumcomputer werden de songs in zo weinig mogelijk takes op plaat gekwakt, om zo te proberen de spontaniteit vast te houden.
Dit zorgt voor een wat rammelend en gammel geluid, maar de songs zijn wel sterk en het heeft wel iets charmants. Daar komt dan nog de lekker droge en koele zang overheen van de twee bandleden. Tezamen met de stofzuiger-gitaren en invloed van jaren 50 horrorfilms, kom je uit op een zeer lekker plaatje waar invloeden van de Cramps, the White Stripes en verschillende onbekend gebleven surfbandjes doorheen sijpelen. Deze EP is een voorbode van de binnenkort te verschijnen debuut cd, en is tijdelijk scherp geprijst. Doe er je voordeel mee!
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:The Raveonettes Label:Sony Music
Geen Coverart Beschikbaar

Aestrid - At point wish/747-fragment till stiga uppVreemde titel voor een vreemd Eptje. Ã+strid is een samenwerkingsverband...

Happy Family - Ramones Tribute

Various - We're A Happy Family - A Tribute To Ramones Rob Zombie is koel. En iedereen die koel is, vindt de Ramones natuurlijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT