RECENSIE: Skyfire - Esoteric

Skyfire - Esotoric
recensie cijfer 2009-09-10 Vijf jaar hebben fans van Skyfire moeten wachten op Esotoric, het nieuwste album van deze Zweedse progressieve death metal band. Eerder dit jaar werd er nog wel een digitale EP uitgebracht, maar er moest nog eventjes gewacht worden op een volledig album. Dit wachten wordt beloond want Esotoric is een album dat (naar metal maatstaven) Zweeds-goed is.

Gezien het genre en land van afkomst zal de link tussen Skyfire en Opeth snel gemaakt worden. Helaas halen de heren van Skyfire dit niveau nog niet. Maar deze twee zijn niet helemaal te vergelijken met elkaar. Bij Esotoric heeft de death metal de overhand, daar waar de collega’s van Opeth de rust wat meer verdelen. Rustpunten zijn er overigens wel op Esotoric. Skyfire maakt hiervoor vooral gebruik van klassieke (gotische) piano en zangstukken.

Zoals het een progressieve band betaamd wordt er geen genoegen genomen met nummers die afgeklokt worden op de radiolengte van drie en een halve minuut. De norm van 6 a 7 minuten lijkt ook hier meer aangehouden te worden. Echter, de gebruikelijke uitschieters naar tien of elf minuten komen we hier niet tegen.

Het album kent weinig tot geen dalen, maar kent een constante kwaliteit. De keerzijde van deze constante kwaliteit is dat we ook weinig echte pieken terug horen. Esotoric heeft niet echt de epische solos of bruggen waar je als fan van progressieve metal op zit te wachten.

Toch is Esotoric een zeer geslaagd album, dat ondanks het ontbreken van pieken zorgt voor aardig wat uurtjes luister plezier.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Skyfire Label:Pivotal Records
The Flare-Up! – Whip ‘Em Hard, Whip ‘Em Good

The Flare-Up - Whip'em GoodDe nieuwste release op het Zweedse Criminal Records label is er eentje van de...

Joakim – Milky Ways

Joakim - Milky Ways De Franse producer Joakim staat bekend als iemand die zich niet vasthoudt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT