RECENSIE: Stigma - Concerto for the Undead

Stigma – Concerto For The Undead
recensie cijfer 2010-06-07 Stigma was bij mij bekend als gitarist van de NYHC formatie Agnostic Front. In eerste instantie dacht ik een solo plaatje van deze heerser te pakken te hebben. Toen ik de hoes eens goed bekeek, comic-achtige zombies in een orkestbak van een theater, bekroop mij het gevoel dat ik er wel eens naast kon zitten. Dit gevoel bleek te kloppen. Stigma is een viermans formatie uit Italië. Deze heren hebben al enkele demo’s en een full-length afgeleverd. Concerto For The Undead is de opvolger van die full-length en bevat tien snoeiharde, melodieuze death metal tracks.

De plaat opent met een nare hysterische heksen lach, waarna de panische death metal riffs veertig minuten lang door de speakers schallen. Vanaf het eerste moment klinkt de plaat erg strak en zit het tempo er goed in. De band benut de breaks om de luisteraar even rust te gunnen en zelf de melodieuze inhoud uit te diepen. De melodieuze inslag is overigens steeds aanwezig, hetgeen voorkomt dat de plaat alleen maar bruut is en eentonig wordt. Ook compenseert het de tekortkomingen van zanger Stefano Ghersi. Zijn vocalen zijn prima voor het genre, maar enige afwisseling was op zijn plaats geweest. Daarnaast zijn de back up vocalen niet van toegevoegde waarde. Dit net wat te zware en eentonige gebrul zorgt vaak meer voor afbreuk aan het geheel dan dat het wat toevoegt.

De band kickt op zombie/horror humor en weet met titels als ‘Chop His Head Off!’ (openingstrack), ‘…And They Died Happily Ever After!’ en ‘3000 Years And Still Keeping It Real’ een grijns op mijn gezicht te toveren. Brute muziek en humor; Stigma smeed er een interessante combinatie van. Van de lyrics is echter niet veel te verstaan en het boekje bij de plaat biedt helaas ook geen uitkomst. Dat boekje bevat echter wel een tracklist verwerkt in een korte comic. Een gebrek aan creativiteit valt deze heren dan ook op dit punt niet te verwijten.

Stigma levert met hun tweede full length een erg fijne deathmetal plaat af. Concerto For The Undead is snoeihard, melodieus en verveelt eigenlijk geen moment. Menig liefhebber van het genre zal hier mee uit de voeten kunnen. De doorgewinterde headbangers zullen misschien in staat zijn het gebrul te ontrafelen en dan kunnen lachen om de zombiehumor.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Stigma Label:Pivotal Records
Black Thoughts Bleeding – Stomachion

Black Thoughts Bleeding - Stomachion Black Thoughts Bleeding is een Duitse metalband die pas sinds 2008 bestaat....

Divided Multitude – Guardian Angel

Divided Multitude - Guardian Angel Divided Multitude is bij ondergetekende een totaal onbekende groep, terwijl...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT