RECENSIE: Krezip - Sweet Goodbye

Krezip – Sweet Goodbye
recensie cijfer 2009-09-15 Met twee afscheidsoptredens in een uitverkochte Heineken Music Hall op 26 en 27 juni viel dan toch echt het doek voor Krezip. Toen de band vorig jaar zelf hun afscheid aankondigde was de verbazing groot. Waarom stoppen als je nog zó succesvol bent? Het antwoord op die vraag hebben de bandleden zelf eigenlijk ook niet, zo blijkt in de korte documentaire ‘Krezip About Krezip’ die op de DVD van het afscheidsoptreden is bijgevoegd. Het lijkt erop dat de band wilde voorkomen in herhaling te vallen, en bang was dat de klad erin zou komen. Op het hoogtepunt stoppen leek dus erg logisch voor de jonge bandleden. Want tja, hoeveel groter kun je als band worden in Nederland? De band trad een record aantal keren op Pinkpop op, en heeft zo ongeveer alle grote zalen en festivals gehad.

Als je het afscheidsoptreden zo op DVD terugkijkt besef je dat de band er misschien inderdaad wel slim aan heeft gedaan. Als je de energie terugziet van ‘In Her Sun’, van dat E.P-tje Run Around waarmee het eind jaren ’90 allemaal begon, zie je ineens hoe gestileerd de latere liedjes van de band klinken. Een aantal prima liedjes hoor, daar niet van, maar ze staan wel mijlenver af van de energiebommetjes van het Krezip uit de begintijd. In de andere bijgevoegde korte documentaire, ‘Fans About Krezip’, komt ook iemand aan het woord die ooit viel voor dat ontwapenende bandje maar eigenlijk niet zoveel heeft met het latere werk.

Het grote publiek kent Krezip echter pas sinds ‘I Would Stay’, en dat publiek werd tijdens de afscheidsoptredens uiteraard op zijn wenken bediend. Alle grote hits komen voorbij, en de band staat als een huis. En Jacqueline Govaert is in de loop der jaren uitgegroeid tot een frontvrouw die een publiek van dit formaat met gemak aankan. Ze wisselt enkele keren van outfit, en schept zo’n intiem sfeertje met het publiek dat het lijkt alsof de band in een huiskamer vol vrienden staat.

Een van de hoogtepunten van de avond blijkt het eerbetoon aan de King Of Pop te zijn, die de dag voor het eerste afscheidsoptreden overleed. Met de verrassend ingetogen versie van ‘Billie Jean’ weet de band te ontroeren, en toont de band aan dat het ook dit soort covers van wereldformaat met gemak naar haar hand weet te zetten. Afscheidssingle ‘Sweet Goodbyes’ is uiteraard de passende afsluiter van de avond, en is misschien wel het beste liedje dat Krezip ooit schreef.

Sweet Goodbye is een mooi afscheidsdocument voor de fans, en misschien ook wel een mooi startpunt voor nieuwe projecten van de bandleden. Hoewel, naar eigen zeggen hebben zij nog geen concrete plannen. Toch ben ik benieuwd of bijvoorbeeld zo’n Jacqueline het aandurft om terug te grijpen op de pure energie van de begintijd als zij ooit met nieuw werk op de proppen komt.


Eerdere recensies van Krezip:
- 19-12-2008: Best Of;
- 17-05-2007: Plug it In.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Krezip Label:Sony Music
Defeat Lies Ahead – Self Preservation

Defeat Lies Ahead - Self PreservationRechtstreeks uit Rotterdam beuken de heren van Defeat Lies Ahead er stevig...

Gotthard - Need To Believe

Gotthard - Need to Believe Voor een stel Zwitserse hard rockers doet Gotthard het zo slecht nog niet....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT