RECENSIE: The Dandy Warhols - The Dandy Warhals are Sound

The Dandy Warhols - The Dandy Are Sound
recensie cijfer 2009-10-10 Vraag een willekeurig iemand wat het eerste is waar hij aan denkt bij The Dandy Warhols en negen van de tien keer zal het antwoord zijn 'Bohemian Like You'. De single die alweer dateert uit 2000 heeft de band nooit losgelaten. En dat terwijl ze zoveel meer te bieden hebben dan simpele popmuziek. Niet voor niets baseerde de groep haar naam op kunstenaar Andy Warhol.

The Dandy Are Sound is de originele mix van Welcome To The Monkey House. Veel nieuws aan de horizon is er dus niet, op twee bonusnummers na. Het origineel komt echter uit 2002. Alweer een goede tijd terug dus. Zo vervelend is het niet om oude Warhols nummers nog een keer in de cd speler te stoppen. Ook al zijn ze inmiddels wat gedateerd. Doordat de nummers door een andere producer gemixt zijn, iets minder veilig, voelt het alsnog een beetje als nieuw.

De eerste albums waren dan ook experimenteel. Veel gepingel en lang uitgerekte nummers. Nu pakt de band het iets bescheidener aan. Sterker nog: op The Dandy Are Sound komt The Dandy Warhols met nog een single die ze wel eens kan blijven achtervolgen. 'We Used To Be Friends' gaat verder waar 'Bohemian Like You' ophield. Wederom een niet uit je hoofd te krijgen deuntje ondersteund door een pakken muzikale begeleiding.

Gelukkig heeft het album meer te bieden dan alleen deze single. The Dandy Warhols is dan in staat om het betere popliedje te maken, nog beter is zij in het gerommel met psychedelica. De fascinatie die de groep voor dit genre heeft komt ook deze keer weer naar bovendrijven.

Doordat deze versie van het album tamelijk lo-fi is gemixt komt het psychedelische stuk er beter uit. Vaak met een overheersende bas en de nodige elektronica heeft The Dandy Are Sound een fijne groove. 'Wonderful You' komt op deze manier veel beter uit de verf. Weg met alle extra ditjes en datjes: gewoon reduceren tot een minimalistisch geheel. Dankzij deze verandering is het album best de moeite waard om naast Welcome To The Monkey House aan te schaffen. Voor de echte fans, maar ook voor degenen die het origineel te gelikt vinden.
Recensent:Harm Groustra Artiest:The Dandy Warhols Label:Capitol Records
Broadway Calls - Good Views, Bad News

Broadway Calls - Good Views, Bad NewsBill Stevenson vergeleek de band al met oude punkbands zoals Generation X....

The Temper Trap – Conditions

The Temper Trap - Conditions Eind vorig jaar scoort The Temper Trap in thuisland Australië een hit met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT