RECENSIE: Billy Talent - Billy Talent III

Billy Talent – Billy Talent III
recensie cijfer 2009-08-03 In het punkrockgenre heb je een hele zwik aan hitmachines. Denk bijvoorbeeld aan bandjes als Blink 182, NOFX en The Offspring. Een half trapje lager dan deze jongens staan de mannen van Billy Talent. Toen de band in 1993 gevormd werd, was ze nog Pezz genoemd, maar aangezien deze naam reeds in gebruik was kozen de mannen voor de huidige naam. Onder deze naam is de punkrockformatie ook internationaal doorgebroken met hit ‘Fallen Leaves’. Na een eerste album, Watoosh, onder de naam Pezz werden in respectievelijk 2003 en 2006 twee albums genaamd Billy Talent uitgebracht. Het derde studioalbum is dit jaar uitgekomen. Naar haar naam valt al te raden: Billy Talent III is de officiële titel.

Waar zanger Benjamin Kowalewicz op het eerste self-titled album behoorlijk agressief zong en screamde, was dit op het tweede album al een stuk meer beperkt tot zingen. De vraag bij het derde album van de Canadezen was dan ook hoe het zou staan met de zang. Zou er teruggegrepen worden naar het oudere werk en zou de zang dus weer een stuk agressiever zijn, of zou de huidige lijn voortgezet worden? Na een enkele luisterbeurt kunnen de echte fans hun hart gelukkig redelijk ophalen. Zeker het eerder uitgebrachte ‘Turn Your Back’ (geschreven samen met Anti-Flag) grijpt duidelijk terug naar het agressievere, stevigere werk. Alle recente politieke thema’s komen aan bod, zoals punk ooit bedoeld was.

Het grootste minpunt van het album is helaas toch wel het feit dat de Canadezen de nieuwe plaat geheel hebben gemaakt onder het motto ‘never change a winning team’. Ieder nummer op zich klinkt als een eerder uitgebracht nummer op een van de vorige platen. Steeds hetzelfde standaard radiorockrecept: leuk, maar simpel gitaarrifje, catchy, maar slap zanglijntje en heerlijk politiekkritische lyrics. Niets mis mee, maar niets nieuws onder de zon dus. Vandaar misschien dat ook dit album dezelfde titel draagt als de vorige twee. Feit is in elk geval dat dit derde album van Billy Talent niets nieuws brengt. Helaas, maar de fans hebben wel weer elf nummers erbij op de playlist.
Recensent:Raoul Markaban Artiest:Billy Talent Label:Atlantic Records
Wilco – Wilco (The album)

Wilco - Wilco (The Album)Met Sky Blue Sky leverde Wilco twee jaar terug een ijzersterk album af....

Blur – Midlife: A Beginners Guide To Blur

Blur - Midlife: A Beginners Guide To Blur Geen reünie die niet gepaard gaat me de release van een best-of cd van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT