RECENSIE: Blur - Midlife: A Beginners Guide To Blur

Blur – Midlife: A Beginners Guide To Blur
recensie cijfer 2009-07-31 Geen reünie die niet gepaard gaat me de release van een best-of cd van de betreffende band. Zo ook de reünie van Blur. Onder meer op de afgelopen editie van Glastonbury gaven de heren een indrukwekkende performance, die deed vermoeden dat de heren het weer prima met elkaar konden vonden en dan vooral gitarist Graham Coxon en frontman Damon Albarn, die toch op gespannen voet met elkaar leefden. Maar Albarn gaf inmiddels al te kennen dat van een voortzetting van de Blur reünie geen sprake is en Albarn is zich inmiddels alweer het richten op een volgend album van zijn “band” Gorillaz. Midlife: A Beginners Guide To Blur kan dan ook wel gezien worden als een afsluiting van de reünietour. En waar de reünietour een weloverwogen selectie van de beste Blur songs liet horen, lijkt dit compilatiealbum redelijk willekeurig tot stand te zijn gekomen. Diegene die zitten te wachten op een goed oeuvre overzicht van Blur, kunnen misschien beter wachten op de release van een live-album van de reünieconcerten.

In 2000 verscheen er al eens een best of van Blur. Na deze best of release volgde slechts nog één album van Blur, Think Tank. Toch bevat deze nieuwe best of veel andere songs dan de cd uit 2000. Midlife: A Beginners Guide To Blur is ook meer een compilatiealbum dan een greatest hits. Midlife laat in ieder geval horen wat voor een divers oeuvre Blur eigenlijk heeft opgebouwd. Natuurlijk zijn er de grootste hits ‘Girls And Boys’, ‘Song 2’ en ‘Beetlebum’, maar het zijn zeker niet alleen de singles die dit compilatiealbum gehaald hebben. Zo is ‘Blue Jeans’ een fijne albumtrack van Blur’s tweede album Modern Life Is Rubbish, waarop Blur veel invloeden van bands als The Kinks en Small Faces verwerkte.

Opvallend is het ontbreken van nummer één hit ‘Countryhouse’ van het succesvolle album The Great Escape. Sowieso komt dat album er karig van af, met slechts drie songs. De reden kan naar gegist worden, maar willekeurigheid lijkt voor de hand te liggen. Van enige (chrono)logische opbouw, is ook al geen sprake.

Op deze compilatie is mooi terug te horen hoe breed de invloed van Blur geweest is op verschillende stromingen in de hedendaagse Britse muziek. Van The Verve tot The Streets (luister maar eens naar ‘Parklife’) en veel wat daar tussenin zit. Blur is op en top Brits en dat laat deze compilatie goed horen, en zeer binnenkort verschijnt er nog een liveregistratie van het concert in Hyde Park, misschien dat daarom op deze compilatie een aantal pareltjes uit het Blur oeuvre zijn genegeerd.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Blur Label:EMI Records
Billy Talent – Billy Talent III

Billy Talent - Billy Talent IIIIn het punkrockgenre heb je een hele zwik aan hitmachines. Denk bijvoorbeeld...

Common Dreads – Enter Shikari

Enter Shikari - Common Dreads Ineens waren ze daar, de vier opgeschoten Engelsen van Enter Shikari die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT