RECENSIE: Just Jack - Overtones

Just Jack - Overtones
recensie cijfer 2007-03-28 Jack Allsopp, oftewel Just Jack, debuteerde in 2002 met het album The Outer Marker. Nu, ruim 4 jaar later is er dan de opvolger, getiteld Overtones.

Just Jack wordt in de media nogal vaak met The Streets vergeleken en op het eerste gehoor lijkt zijn muziek inderdaad wel wat op die van Mike Skinner. Bij nadere beluistering blijkt de overeenkomst vooral in het rappen of, als je wilt, praatzingen te zitten. Op het muzikale vlak verschilt het geluid van Just Jack behoorlijk van dat van The Streets. Zo is de muziek van Just Jack veel gevarieerder en aan de andere kant ook veel toegankelijker. Zijn invloeden liggen duidelijk meer in hiphop en funk dan in de UK Garage en hierdoor zijn de beats een stuk eenvoudiger. Ook is de verdere muzikale aankleding voller en gevarieerder.

Overtones opent met het funky ‘Writer’s Block’, gevolgd door ‘Glory Days’. In dit tweede nummer hoor je zowel hiphop als funk-invloeden. Na het rustige ‘Disco Friends’, met leuke stemeffecten, volgt het funky ‘Starz In Their Eyes’, tevens de eerste single van het album. Deze track zou heel goed over Pete Doherty kunnen gaan: “Since you became a V.I. person, it’s like your problems have al worsened” en “And now the tabloids use your face to document your fall from grace”.

Hierna volgen nummers als ‘Lost’, een rustige track met hiphop beat en een typische “geld maakt niet gelukkig” tekst, ‘I Talk To Much’, dat duidelijk beïnvloed is door Bobby Brown’s ‘My Prerogative’ en meer akoestische liedjes als ‘Hold On’ en ‘Mourning Morning’. In de hidden track, die volgt na een paar minuten stilte, is een duidelijke jaren ’80 hiphop invloed te horen. Dit nummer heeft wel wat weg van de van de Beastie Boys, vooral qua rapstijl. Het jaren ’80 gevoel wordt versterkt door de tekstregel over de typische jaren ‘80 films The Breakfast Club en Ferris Bueler’s Day Off.

Overtones is dus een nogal gevarieerd album en door de duidelijke funk-invloeden, de recht toe recht aan hiphop-beats en de singer-songwriter-achtige akoestische liedjes is de vergelijking met The Streets dus eigenlijk niet terecht. De muziek van Just Jack is gevarieerder, relaxter en zomerser maar hierdoor ook wat minder urgent. Door alle variatie ontbreekt het Overtones een beetje aan richting. Door een aantal zeer sterke songs zoals ‘Glory Days’, ‘Starz In Their Eyes’, ‘Lost’ en ‘Mourning Morning’ is het echter toch een geslaagd album.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Just Jack Label:Mercury Records
Neil Young - Live at Massey Hall

Neil Young - Live at Massey Hall19 Januari 1971. De mensen die een kaartje hadden voor het concert van Neil...

The Arcade Fire - Neon Bible

Arcade Fire - The Neon Bible In 2004 was er vanuit het niets een band uit Canada die bijna unaniem door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT