RECENSIE: Reflected - 8th Tape

Reflected – 8th Tape
recensie cijfer 2009-06-29 Het is inmiddels drie jaar geleden dat vier muzikanten met totaal verschillende ideeën en invloeden uit het verleden elkaar tegenkwamen. Utrecht was de stad waar Reflected die dag geboren werd. Waar de mannen hun carrière begonnen als een ‘simpel’ rockbandje omschrijft de band haar muziek vandaag de dag als ‘alternatieve rock met een melancholisch wave-randje’. Eind 2006 leidde dit tot het eerste fysieke wapenfeit: de zes nummers tellende debuut-EP Rise and Fall. Waar die titel enigszins hardcore/punk aandoet zou dat juist een van de genres zijn waar de muziek van Reflected duidelijk niet onder te scharen valt.

Onder invloed van een bescheiden aantal shows door heel Nederland ging het proces der muzikale ontwikkeling bij de Utrechters onverminderd door. Begin 2008 ontsproot hieruit een nieuw project. Op de nieuwe EP, 8th Tape getiteld, laten de heren in drie nieuwe nummer een duidelijk ontwikkelde sound horen. De alternatieve rock/melancholische wave-mix is gebleven, maar de nieuwe nummers laten een duidelijk hoger poppy gehalte horen. Daarnaast laat Reflected zien duidelijk met de trend mee te willen gaan door ook een flinke smak indie in de nummers te laten horen.

In opener ‘Another Man’ komt direct de indie-invloed sterk naar voren door het catchy gitaarlijntje. De vocals zouden nog wat bijgeschaafd mogen worden, maar ‘Another Man’ is een sterk gecomponeerde popsong met een goede opbouw naar het wat stevigere gitaarwerk. Het tempo wordt in het tweede nummer van de EP wat omhoog gekrikt. ‘For So Long’ zet de stevige lijn van de tweede helft van het eerste nummer vanaf het startschot lekker voort. Opnieuw zijn het de vocals waar de mannen nog eens goed naar zouden moeten luisteren, maar muzikaal is het wederom slim gecomponeerd. Slotnummer ‘Dissapointed’ zou zo onder het kopje ‘ballad’ geschaard kunnen worden. Zelfs de vocals komen ditmaal gelukkig uit, alhoewel de Engelse uitspraak terrible is. Het slotakkoord van dit laatste nummer is opnieuw een sterke instrumentale.

Reflected heeft met 8th Tape duidelijk progressie geboekt ten opzichte van het vorige werk. Het moge echter duidelijk blijven dat de mannen er zeker nog niet zijn. Tip voor de zaaltjesboekers onder ons: mail de mannen eens, want potentie zit er zeker in.


Eerdere recensies van Reflected:
- 11-04-2007: Rise & Fall.
Recensent:Raoul Markaban Artiest:Reflected Label:Eigen Beheer
IQ – Frequency

IQ - FrequencyEr zijn zat bands die al jaren aan het werk zijn, maar waar je nog nooit iets...

Lhasa - Lhasa

Lhasa - Lhasa Lhasa is Lhasa de Sela’s derde album in twaalf jaar tijd. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT