RECENSIE: Anne Soldaat - In Another Life

Anne Soldaat – In Another Life
recensie cijfer 2009-06-20 Anne Soldaat maakte ooit furore samen met Jelle Paulusma als drijvende kracht achter één van de beste bands die Nederland ooit kende: Darryl-Ann. Deze band stopte ermee en beide songschrijvers gingen hun eigen weg. Jelle Paulusma gewoon onder zijn eigen naam en Anne Soldaat onder de bandnaam Do The Undo. Onder deze naam verscheen één album, dat maar matig kon beklijven, nu is er dan In Another Life, het debuut van Soldaat onder zijn eigen naam. Soldaat blijkt maar weer eens een ware meester te zijn in het schrijven van popliedjes. Sterke melodieën zijn zijn handelsmerk, gecombineerd met de kenmerkende wat ijle zang, een hoofdrol voor de gitaren en de voortreffelijke productie van Jason Falkner, maken In Another Life tot een goed album.

Anne Soldaat is altijd de introverte muzikant geweest, die liedjes schrijft, liedjes speelt, maar voor de rest niet veel te vertellen heeft. Zijn charisma is nooit zijn handelsmerk geweest, de liedjes moeten voor zich spreken. En dat was nog wel eens een probleem bij Soldaat. Tekstueel spraken zijn liedjes niet altijd voor zich en leken soms nergens over te gaan. Op In Another Life wordt Soldaat wat uitgesprokener.

"I was born to perform in another life" uit één van de hoogtepunten 'Born To Perform' is Soldaat die een voorzichtig inkijkje gunt in zijn belevingswereld. Gevolgd door "I dreamed I was like Freddie Mercury, but sure he was one of a kind, I can't lie, I can't fake, guess I'm more like Nick Drake, not the worst you can find" en dat slaat de spijker op zijn kop. De vergelijking met Nick Drake is misschien iets te hoog gegrepen, maar het idee achter dit tekstfragment is duidelijk.

Albumopener 'Runaway' is een dromerig begin, dat productietechnisch gezien meteen zijn stempel drukt. Een vol en kraakhelder geluid, dat een album lang wordt volgehouden. 'Pillow Talk' is een ingetogen pareltje, met Soldaat in duet met de prachtige vrouwenstem van de voor uw recensent onbekende Amerikaanse Christy Hindenlang. Het album sluit af, met het kleine liedje 'Seven', even geen geoliede popmuziek, maar alleen een akoestische gitaar. 'Rubitin' is ook zo'n sterk popnummer met beklijvende melodie en een uitwerking die recht doet aan het nummer. Jason Falkner lijkt hier een grote hand in gehad te hebben, hij weet op Another Life de popliedjes van Soldaat naar een hoger plan te tillen. De schrijverskwaliteiten van Soldaat, gecombineerd met de productionele en popgeoriënteerde aanpak van Falkner pakken op In Another Life prima uit. Liedjes worden zorgvuldig opgebouwd en mag dan af en toe best gelikt zijn, hier wordt wel de hogere kunst van de popmuziek bedreven.


Eerdere recensies van Anne Soldaat:
- 01-02-2007: Do the Undo (als Do the Undo).
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Anne Soldaat Label:Excelsior Recordings
Alestorm – Black Sails at Midnight

Alestorm - Black Sails at MidnightEind 2007 schreef ik de recensie van Alestorm ’s eerste plaat Captain...

Sarah Bettens – Never Say Goodbye

Sarah Bettens - Never Say Goodbye Onlangs gaf Sarah Bettens in een interview met Nu.nl aan dat er een heuse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT