RECENSIE: Alestorm - Black Sails at Midnight

Alestorm – Black Sails at Midnight
recensie cijfer 2009-05-17 Eind 2007 schreef ik de recensie van Alestorm’s eerste plaat Captain Morgan’s Revenge. Op deze plaat beukte de band door met een stevige portie kwaliteits metal. True Scotisch Pirate Metal wel te verstaan. Een prachtige gimmick en een erg originele plaat. Na ruim een jaar touren langs verschillende podia en grote metal festivals, is de vervolg plaat daar. Op Black Sails at Midnight doet de band het kunstje nog eens dunnetjes over. De grote vraag is dan of dit kunstje ook een tweede keer leuk is.

De plaat opent wat thrashy met ‘The Quest’. Al snel zijn de power metal invloeden te horen en gaat de band op exact dezelfde toon verder als op hun debuutplaat. Hoempapa metal met trekzak, orgel en veel ‘harrrr’ gebrul. Ook de daarop volgende tracks, ‘Leviathan’ en ‘That Famous Ol’ Spiced’, kunnen nog niet echt overtuigen.

Dan wordt het tempo opgeschroefd in ‘Keelhauled’ en maken de piraten duidelijk wat ze met verraders doen. Na een wat rustigere track, gaat de band er in de titeltrack weer 100% voor. Ook dit nummer heeft een wat meer thrashy inslag. Met een catchy refrein “Black sails at midnight!” moet dit live een knaller zijn.

Alestorm weet niet zo te overtuigen als op hun debuutplaat. Het is meer van hetzelfde, in een mindere uitvoering en enigszins overgeproduceerd. De plaat is niet zo spannend en sfeervol als Captain Morgan’s Revenge. Het leukste van deze vervolgplaat is dat de voice overs op de promoversie aan het begin van de track nu niet meer door een ‘gewone’ stem zijn ingesproken, maar dat zanger Christopher Bowes dit ook met zijn piraten stem doet. “Remember piracy is a crime!”. Hier heeft echter niemand die de plaat koopt wat aan. Black Sails at Midnight is ook als luxe digipack verkrijgbaar en die versie bevat een DVD met beeldmateriaal van het optreden op Wacken Open Air 2008.


Eerdere recensies van Alestorm:
- 24-12-2007: Captain Morgan's Revenge.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Alestorm Label:Napalm Records
Journal For Plague Lovers – Manic Street Preachers

Manic Street Preachers - Journal For Plague LoversVoor diegene die de Manic Street Preachers nog kennen van hun megahit ‘If...

Anne Soldaat – In Another Life

Anne Soldaat - In Another Life Anne Soldaat maakte ooit furore samen met Jelle Paulusma als drijvende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT