RECENSIE: Anne Soldaat - Anne Soldaat

Cover Anne Soldaat - Anne Soldaat
recensie cijfer 2012-09-18 Hij wordt wel eens één van de beste gitaristen van Nederland genoemd. Anne Soldaat. Tot 2004 maakt hij furore met de indie-band Darryll-Ann en daarna is hij vooral bekend als gitarist/songschrijver van Tim Knol. Drie jaar geleden bracht Anne Soldaat zijn eerste solo-plaat uit, getiteld In Another Life. Nu is daar het vervolg, dat simpelweg Anne Soldaat heet.

Net als met zijn solo-debuut, reisde Soldaat af naar Los Angeles, om daar samen te werken met producer Jason Falkner. In januari klopte hij aan bij zijn Amerikaanse vriend, die eerder samenwerkte met bands en artiesten als Air, Daniel Johnston en Beck). In zijn koffer een hoop oude en nieuwe liedjes. De oudste schreef hij in 2005, maar nam hij tot nu toe nooit op. In de studio pakte Soldaat de draad met Falkner weer snel op sinds hun laatste ontmoeting. Samen schreven ze voor het eerst ook twee nummers voor Anne Soldaat: ‘Ding Ding Sun’ en ‘The Pacifier’.

Hoewel sommige nummers jaren geleden zijn geschreven, klinkt Anne Soldaat toch als een echte opvolger van In Another Life. Iets experimenteler en grootser, maar tegelijkertijd klinkt het heel toegankelijk, licht en zonnig. Anne Soldaat kan blij zijn met Jason Falkner, want de plaat klinkt als on-Nederlands goede muziek.

Anne Soldaat heeft een mooie popplaat afgeleverd, waarbij instant-hits als ‘Maybe’, ‘Ding Ding Sun’ en ‘Mai Thai’ afgewisseld worden door ingetogen nummers als ‘If’ en de laatste drie songs op het album. Vaak wordt de stem van Anne Soldaat nog eens versterkt door een achtergrondkoortje, en anders vult zijn gitaar op wonderlijke wijze de stiltes die zijn stemgeluid laat vallen. Anne Soldaat klinkt als The Beatles, The Beach Boys en Neil Young en soms als Tim Knol, op ‘On My Way’, bijvoorbeeld. Een prachtige plaat van één van de beste gitaristen van Nederland, die met gemak één van de beste, uit Nederland afkomstige, albums van het jaar aflevert.
Recensent:Rutger Otto Artiest:Anne Soldaat Label:Excelsior Recordings
Cover Nihill - Verdonkermaan

Nihill - VerdonkermaanVoor de betere blackmetal hoef je niet altijd in Noorwegen te zijn. Sterker...

Cover Nobody Beats The Drum - Natural Thing EP

Nobody Beats The Drum - Natural Thing EP Het Utrechtse trio Nobody Beats The Drum timmert al sinds 2003 aan de weg....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT