RECENSIE: Anti-Flag - The People or the Gun

Anti-Flag - The People or the Gun
recensie cijfer 2009-05-24 De pacifistische punkband uit Pittsburgh, Pennsylvania, Anti-Flag maakt met ‘The People or the Gun’ haar negende punkalbum weer op een independent label, na drie jaar bij het grote RCA te hebben gezeten.

Fijn voor de punkers, die de band aan het begin flink bijstonden maar later “hun” band zich zagen ont-poppen in punkpop, zou je zeggen. Minder fijn voor de fans van de laatste jaren, die graag Panic at the Disco en Fall Out Boys luisteren, denk je dan. Toch denkt Anti-Flag op deze nieuwe cd niet alleen de muziek van voorheen te maken of te blijven bij de muziek van de laatste tijd. Anti-Flag wil namelijk beiden combineren op The People or the Gun.

Het resultaat is een onsamenhangende mix van oude en nieuwe nummers. Snelle, opgefokte nummers als ‘You are Fired’ en de verwoed, echt punkerig boos klinkende opener ‘Sodom, Gomorrah, Washington D.C.’ komen tegelijk met meezing liedjes van goedgeklede jongetjes uit Amerikaanse buitenwijken zoals ‘The Gre(a)t Depression’ en ‘This is the first night’. Vooral de laatste is een nummer dat de echte punkers voornamelijk zullen associëren met MTV, iPod-jes en Radio 538.

Het is zeer betreurenswaardig om te merken dat de band niet durft te kiezen tussen het grote publiek en de punk-underground waar ze vandaan komen. Blijkbaar is hun nieuwe levensstijl aanlokkelijk genoeg om voor de radio te blijven zingen, maar willen ze nog niet helemaal van hun oude ‘anti’-boodschap af. Gelukkig zijn de eerder genoemde snellere nummers zeker de moeite waard en heeft ‘Sodom, Gomorrah, Washington D.C.’, zelfs een refreintje waar we jaren op gewacht hebben.

Anti-Flag moet zich heroriënteren. Wat willen ze: de massa of de punker? Zolang ze daar niet uit zijn kunnen we alleen halfslachtige albums verwachten deze band. Gelukkig zijn de oude albums er nog.


Eerdere recensies van Anti-Flag:
- 10-07-2008: The Bright Lights of America;
- 10-04-2006: For Blood and Empire.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Anti-Flag Label:Side One Dummy Records
This Is a Standoff – Be Disappointed

This is a Standoff - Be DisappointedEen hoop liefhebbers van het punkrockgenre werden diep teleurgesteld toen de...

Ricky Warwick – Belfast Confetti

Ricky Warwick - Belfast Confetti Er zijn zo van die momenten waarbij je jezelf afvraagt waarom een artiest het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT