RECENSIE: Manufacturer's Pride - Sound of God's Absence

Manufacturer’s Pride – Sound of God’s Absence
recensie cijfer 2009-06-10 Manufacturer’s Pride is afkomstig uit Finland. Het sextet staat garant voor een stevige portie ‘atmosperic death metal’ zoals ze het zelf noemen. De band bestaat nog geen drie jaar en brengt nu al hun tweede plaat uit. Sound of God’s Absence is de opvolger van Faustian Evangelion uit 2007 en bevat tevens een DVD met wat bonus materiaal.

Het intro van de plaat zet een naargeestig sfeertje neer. Door krakende touwen, kabbelend water en een scheepsbel, gevolgd door een zware scheepstoeter, zit je al snel met je gedachten bij een spookschip ergens in een donkere haven met veel mist. Bij het eerste nummer, ‘Maggot Infested’, zet dit geluid nog even door. Al snel beuken er stevige riffs door de speakers, klinkt er bombastisch orgelgeluid en grunt Mikko Ahlfors er op los. Een prima eerste track waarop de cleane zang in de break zeker van toegevoegde waarde is. Heel af en toe moet je misschien, al is het maar heel even, aan Fear Factory denken.

Was het eerste nummer nog wat traag, de band raast erdoor in ‘Mind and Machine’. Toch wordt de sfeer niet uit het oog verloren. Het orgel en de melodische inslag is overal op de plaat terug te horen met als hoogtepunt ‘Adeptus Satanicus’. Deze track lijkt af en toe door pop geinspireerd. Desalniettemin is het geheel zeker te hard voor de mainstream rockliefhebber.

Dan laat de band zich voor ‘Waste in Flesh’ inspireren door hardcore en thrash metal, invloeden die wel meer terug komen op deze plaat, en ramt er in hoog tempo een coole track door. Na een wat vreemde break in het nummer ‘Absence’, zoekt Manufacturer’s Pride weer een middenweg tussen melodieuze rock en echte metal in ‘Stillborn Messiah’. Helaas knalt de plaat er niet uit met een klapper, maar met het naar van-alles-net-niks klinkende ‘Departure’.

Sound of God’s Absence zit prima in elkaar. Een retestrakke productie die er zeker mag zijn, al ligt het gevaar voor overproductie op de loer. Toch past de productie wel bij de sound die de band neer wil zetten. De band laat horen dat het zeker de kwaliteit in huis heeft om een goede pot metal te maken. Helaas is het allemaal net wat te gewoon om echt op te vallen, wat verassingen waren op zijn plaats geweest. De DVD is een leuke bonus met twee video clips, waaronder één van het sterke ‘Dahlia’. Van deze clip is er tevens een making of te zien. Voor de liefhebber van melodieuze, donkere metal is de plaat wel een leuke toevoeging voor de collectie.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Manufacturer's Pride Label:Firebox
The Color Of Violence – Youthanize

The Color of Violence - YouthanizeDe naam The Color Of Violence zal niet heel veel mensen bekend in de oren...

J.J. Cale- Roll On

J.J. Cale - Roll On John Weldon Cale. Zo luidt de officiële naam van de inmiddels 71-jarige en in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT