RECENSIE: The Wave Pictures - A Season In Hull

Wave Pictures
recensie cijfer 2016-05-03 Op de eerste editie van Into The Great Wide Open (Vlieland, 2009) zag en hoorde ondergetekende The Wave Pictures (Wymeswold, Leicestershire, UK) de popzaal van campingkantine De Bolder met gemak plat spelen. Dat deed de band met een mix toegankelijke doch niet alledaagse indierockpopsongs met originele teksten en een enthousiaste performance met veel interactie met het publiek. Maar de wegen der muziekindustrie zijn ondoorgrondelijk. Anders dan in bijvoorbeeld Engeland, Spanje en Duitsland, heeft de band nooit voet aan de grond gekregen in Nederland. Een gemiste kans voor ons kikkerlandje.

Gelukkig hebben The Wave Pictures zich nooit iets van het gebrek aan succes in Nederland aangetrokken. Het trio, bestaande uit zanger/gitarist David Tattersall, bassist Franic Rozycki en drummer Jonny Helm, tourt erop los en levert al ruim tien jaar vrijwel elk jaar en op een constant niveau een plaat af. 2016 was net een maand onderweg toen A Season in Hull, de meest recente release, al in de schappen lag. Het album is de opvolger van het vrij stevige en rockende Great Big Flamingo Burning Moon (2015), dat analoog werd opgenomen en waarvoor werd samengewerkt met culticoon Billy Childisch.

Voor A Season in Hull gooide de band het over een ander boeg. The Wave Pictures doken op de verjaardag van Tattersall met een paar vrienden de studio in en deden een akoestische sessie met slechts één microfoon. Het resultaat is een melodieuze, ingetogen plaat met mooie liedjes. In die liedjes zijn, zoals we van de band gewend zijn, de meest uiteenlopende en soms bizarre verhalen verwerkt. Tattersall heeft niet alleen humor en een typisch, kwetsbaar stemgeluid, maar hij heeft ook het talent om dingen tot in groot detail te beschrijven. Hij zet zijn volledige vocabulaire in en laat zich niet beperken door wat net wel of net niet in een couplet past. Je laten meeslepen in deze verhalen is makkelijk, maar meezingen is een stukje moeilijker.

A Season in Hull is dan ook een typische The Wave Pictures plaat, maar dan net even anders. Een must have voor liefhebbers van mooie liedjes die een glimlach op je gezicht toveren. Wees er snel bij, want de plaat wordt alleen en in beperkte oplage (1200 stuks) op vinyl uitgebracht op Wymeswold Recordings, het nieuwe eigen label van de band.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:The Wave Pictures Label:Wymeswold Records
SJA

Steven James Adams - Old MagickUit Cambridge afkomstig is singer-songwriter en indierockartiest Steven...

Cover September Girls - Age Of Indignation

September Girls - Age Of Indignation Bij het debuutalbum Cursing The Sea (2014) werden de vijf Ierse meiden van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT