RECENSIE: The Color of Violence - Youthanize

The Color Of Violence – Youthanize
recensie cijfer 2009-05-19 De naam The Color Of Violence zal niet heel veel mensen bekend in de oren klinken. Omdat de band zijn debuut al direct op het kwaliteitslabel Epitaph uitbrengt lijkt het dat er meer achter moet steken. De band blijkt namelijk een zijsprongetje te zijn van de Amerikaanse post-hardcore band From First To last, een naam die waarschijnlijk wel een belletje doet rinkelen. Van deze band participeren namelijk Derek Bloom en Travis Richter in The Color Of Violence. De liefde voor de inmiddels ter ziele gegane grindcore band Discordance Axis deed een aantal leden van From First To Last besluiten om in 2002 een tweede band op te richten, voornamelijk als hobby, maar omdat men toch meer tijd wenste te besteden aan From First To Last trokken drie leden zich al snel terug. Bloom en Richter vonden het toch nog steeds de moeite waard deze hobby voort te zetten en hebben dan eindelijk een eerste album opgenomen.

Het plaatje heet Youthanize en herbergt een klein half uurtje ultrabrute hardcore met grindcore invloeden. In navolging van het voorbeeld is de muziek afwisselend en het gitaarwerk bijzonder inventief waardoor er geen brij van ongecontroleerde herrie ontstaat. Het plaatje trapt gelijk behoorlijk gedurfd af met een messcherpe cover van ‘Rock Music’ van The Pixies. Ze komen er glansrijk mee weg. Het nummer is zeker geen dissonant in vergelijking met de rest van het materiaal. De tien songs plus verborgen track van zes minuten komen vol energie op je af denderen. Dat het allemaal niet zo serieus hoeft blijkt wel uit songtitels als ‘God Gave Me Deeze Nutz’ en ‘Me And My Enormous Spirital Erection’. Het brute ‘Large Hardon Collider’ is het nummer waarin de meeste Grindcore invloeden doorklinken, inclusief een schroeiende blastbeat. Het pure hardcore nummer ‘God Gave Me Deeze Nutz’ doet direct denken aan een band als Sick Of It All. Zo wordt in alle nummers geschakeld tussen de twee stijlen, maar blijft het sublieme gitaarwerk in elke song zijn aandacht opeisen. De overspannen schreeuw van Richter doet de rest.

Het kan soms heerlijk zijn een album als Youthanize op oorlogssterkte langs te horen komen. Na een beroerde dag is het de beste remedie om alle frustraties van je af te gooien. De muziek is zeer zeker intrigerend en laat blijken dat dit soort extreme muziek toch behoorlijk subtiel kan zijn. Absoluut een aanrader voor de avontuurlijke liefhebber van hardcore, grindcore en screamo.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Color of Violence Label:Epitaph
Duke Pandemonium – Marmaduke Duke

Marmaduke Duke - Duke PandemoniumHet merkwaardige project Marmaduke Duke is het geesteskind van JP Reid en...

Manufacturer’s Pride – Sound of God’s Absence

Manufacturer's Pride - Sound of God's Absence Manufacturer’s Pride is afkomstig uit Finland. Het sextet staat garant voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT