RECENSIE: The Levellers - Letters from the Underground

Levellers – Letters From The Underground
recensie cijfer 2008-11-14 Het is wel lekker overzichtelijk bij The Levellers, je weet wat je kunt verwachten en dat krijg je dan ook zonder morren geserveerd. Het is folkrock dat de klok slaat en zo dus ook op Letters From The Underground. Dat ze zich voor de zoveelste maal herhalen, doet er helemaal niet toe. Voor originaliteit en muzikale ontwikkeling moet je bij andere bands zijn, zo simpel is het. Dat frontman Mark nog altijd geen groot vocalist is, mag ook genoegzaam bekend zijn. Maar ondanks deze constante factoren wisselt de kwaliteit die geboden wordt nog wel eens van album tot album. Op Letters From The Underground schort het vooral aan goede liedjes en komt het nogal obligaat over. Een nummer als ‘Before The End’ is een vervelend midtempo nummer en daarvan staan er net een paar teveel op dit nieuwe album. Het begint nog heel aardig met een lekker dampend folkrock nummer, ‘The Cholera Well’.

Tekstueel spuwen Levellers nog altijd vuur en vooral ook Amerika moet het ontgelden. ‘Burn America Burn’ en ook ‘The Cholera Well’ maken gehakt van Amerika. Eens kijken of Obama de heren van Levellers in de toekomst ook nog kan inspireren. Maar op Letters From The Underground is het vooral wat je noemt, veel geschreeuw en weinig wol. De boodschap wordt bepaalt niet poëtisch gevat en het wordt ook wat oppervlakkig wanneer je het in één nummer over Afghanistan, Sudan, de Russen en Jonestown hebt, zoals in ‘The Cholera Well’.

Letters From The Underground is weliswaar steviger dan eerder werk uit het begin van deze eeuw, waar ze een quasi romantische aanpak kende, maar het heeft bij lange na niet het venijn van vroeger werk. ‘Behold A Pale Rider’ is zo’n volgend nummer, dat totaal niet kan beklijven en aan de luisteraar voorbij trekt zonder enige indruk te maken. Slotstuk ‘Fight Or Flight’ heeft wel iets waardoor je als luisteraar nog even geboeid blijft, een traag begin, waarna het nummer halverwege openbarst.

Zo wordt Letters From The Underground zeker niet het slechtste album van Levellers, maar ook bepaald niet hun beste. Er zijn een paar momenten op het album die er echt toe doen, maar wanneer Levellers verzandt in saaie midtempo folkrock is het allemaal minder boeiend. Levellers blijft dan ook vooral een liveband, die het moet hebben van dampende en energieke shows en ze zijn er nog maar zelden in geslaagd dat gevoel ook vast te leggen op album. Dat lukt op Letters From The Underground dus ook niet.


Eerdere recensies van The Levellers:
- 09-03-2007: Chaos Theory Live.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:The Levellers Label:On the Fiddle Recordings
Satyricon – The Age Of Nero

Satyricon - The Age of Nero Satyricon hecht er vast veel waarde aan - bij de biografie is een heel...

Apehanger – Apehanger

Apehanger - Apehanger Het uit Roelofarendsveen afkomstige Apehanger maakt naar eigen zeggen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT