RECENSIE: The Levellers - Chaos Theory Live

Levellers - ChaosTheory
recensie cijfer 2007-03-09 Levellers, een Engelse folkrock band uit Brighton die inmiddels al bijna 20 jaar bestaat en zijn hoogtijdagen vierde in het begin van de jaren negentig. Met name in Engeland is deze band uitermate populair. Levellers heeft daar al een eigen festival, Beautiful Days, met name de livereputatie lijkt voor dit succes gezorgd te hebben. Ook in Nederland zijn ze bepaald niet onbekend, halverwege jaren negentig stond men bijvoorbeeld tweemaal op Pinkpop.

Nu is er dan de dubbel-dvd Chaos Theory. De eerste dvd bevat een anderhalf uur durende registratie van het concert dat de heren gaven in de Hexagon in Reading. De tweede dvd bevat eigenlijk de extra’s die zijn toegevoegd. Onder andere een aantal akoestische nummers, opgenomen in de Opera House in Buxton en een eerbetoon aan Joe Strummer en The Clash op hun eigen Beautiful Days Festival in 2005. Om te beginnen de eerste dvd. Je hoort en ziet een uiterst energieke band die typische folkrock afwisselt met punkrock. Er is altijd de kenmerkende viool, die alle nummers voorziet van het typische Levellers geluid. Dit alles is eenvoudig, maar doeltreffend in beeld gebracht en daarbij is het geluid heel goed. Er wordt afgewisseld tussen kleur en zwart-wit beelden, zonder dat de kijker het eigenlijk in de gaten heeft.

Frontman Mark Chadwik speelt de meeste tijd akoestische gitaar en wisselt deze in voor een elektrisch exemplaar wanneer de punkrock nummers gespeeld worden. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor Simon Friend. In een enkel nummer neemt hij de lead vocalen voor zijn rekening, zoals in het prachtige ‘Elation’. Friend begeleid zich hier zelf op akoestische gitaar en dit nummer vormt zo halverwege de show een prettig rustmoment. Friend laat daarnaast ook horen goed uit de voeten te kunnen op mandoline, banjo en mondharmonica. De afwisseling van instrumenten, de diversiteit van de nummers en de enorme bevlogenheid van de band, maken de Levellers de Levellers. De heren zijn wars van alle modegrillen, ze volgen al bijna 20 jaar hun eigen weg en dit wordt nog eens onderstreept in hun lijflied ‘One Way’. There is only one way of life, and that’s your own klinkt uit honderden kelen, wanneer laatstgenoemde nummer in de toegift wordt ingezet.

Van de extra’s op de tweede dvd zijn de akoestische uitvoeringen van een aantal traditionals en enkele eigen nummers muzikaal zeer de moeite waard, echter is de beeldkwaliteit niet van dien aard dat de beelden veel toegevoegde waarde hebben. De tweede dvd bevat ook opnames van het eigen Beautiful Days festival van 2005. Bekend Engels activist, muzikant en tekstschrijver Billy Braggs eert op zijn geboortedag wijlen Joe Strummer. Hierna speelt Braggs samen met de Levellers een aantal Clash klassiekers. Dan zijn er ook nog vroege beelden van de Levellers in 1993, waarop duidelijk te zien is dat de Punk toen nog de overhand had ten opzichte van de folk, ook zijn er de nooit ontbrekende band interviews, die altijd wel leuk zijn, maar zelden echt iets toevoegen.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:The Levellers Label:On the Fiddle Recordings
Kubus - Learning Curve

Kubus & BangBang - Learning CurveBinnen de Nederlandse hiphop scene is Kubus een grote naam. De producer van...

Marc Ford - Weary and Wired

Marc Ford - Weary and Wired Marc Ford behoeft geen introductie, want we kennen hem als ex-gitarist van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT