RECENSIE: James Yorkston - When the Haar Rolls in

James Yorkston – When The Haar Rolls In
recensie cijfer 2008-09-11 Geboren worden in Schotland betekent vaak op jonge leeftijd in aanraking komen met Folk. Het mag ook geen wonder heten dat James Yorkston al vroeg de gitaar oppakte en liedjes begon te schrijven. Toen nog als hobby, tegenwoordig is hij bloedserieus. Voor hij besloot om als solo artiest door te gaan speelde hij in verschillende folk en popgroepen. Nu is het nieuwe album van Yorkston uit. De titel van dit schijfje is When The Haar Rolls In. Wederom een verzameling van mooie folksongs.

Het was de legendarische John Peel die het talent van Yorkston ontdekte. Hij draaide zijn toenmalige demo. Dit en de vele solo optredens die hij gaf hebben zijn solo carrière een vliegende start gegeven. In 2002 verscheen zijn eerste solo album. Dit is alweer zijn vierde studioalbum. Daarnaast heeft hij nog een live album, eentje met b-kantjes en een instrumentaal album op zijn naam. Zijn fanschare groeit met iedere plaat die hij uitbrengt en steeds meer gerespecteerde muzikanten, zoals onder andere leden van Radiohead, zijn lovend over zijn muziek.

Maar wat kunnen we van Yorkston verwachten op When The Haar Rolls In. Nou heel simpel, folkliedjes met inhoud. Een tekst waar je voor kunt gaan zitten. Waar je eigenlijk voor moet gaan zitten. Dus geen vluchtige liedjes en ook geen nieuwe interpretatie van een eeuwen oude traditional zoals nogal eens voorkomt bij folkmuziek. Zijn karakteristieke stem klinkt vertrouwt. De muziek ook maar vervelen doet het geen moment. De mooie aankleding zorgt ervoor dat, de toch veelal langere nummer, boeiend blijven. Aan de andere kant biedt dit album ook weinig vernieuwends, maar dat is hem vergeven. De liedjes zijn goed en dat telt.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:James Yorkston Label:Domino Records
Soulfly – Conquer

Soulfly - ConquerMax Cavalera heft het er maar druk mee de laatste tijd. Was er eerst de...

O’Death – Broken Hymns, Limbs and Skin2

O'Death - Broken Hymns Limbs and Skin Het is een apart gezelschap uit New York, dat vooral ook live een behoorlijke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT