RECENSIE: Soulfly - Conquer

Soulfly – Conquer
recensie cijfer 2008-08-17 Max Cavalera heft het er maar druk mee de laatste tijd. Was er eerst de hereniging met zijn broer Igor wat resulteerde in een mooi en snoeihard album onder de naam Cavalera Conspiracy, is het nu tijd voor een nieuw Soulfly album met de veelzeggende titel Conquer. Juist die hereniging lijkt Max enorm geïnspireerd te hebben. Geen album van Soulfly klonk zo bevlogen als dit zesde album. Uiteraard blijft Soulfly voorlopig Max’ eerste band maar na de beëindiging van de broedertwist is de roep om een Sepultura reünie groter dan ooit. In de originele bezetting dan, want de band bestaat officieel nog wel.

Het nieuwe album laat uiteraard de vertrouwde Soulfly elementen horen; alles verzengende thrash met invloeden uit de wereldmuziek uit alle windstreken. Ditmaal is Egypte de inspiratiebron. En dat is in de sfeerbepalende stukjes goed te horen Verder is het album vooral hard en gaat meer dan anders terug naar de thrashmetal roots van Max. Sommige songs grijpen zelfs terug naar de Beneath The Remains tijd. Vooral hoorbaar in songs als ‘Paranoia’, ‘Warmageddon’ en ‘Fall Of The Syncophants’ Een ontwikkeling die ik alleen maar toejuich. Deze Sepultura klassieker behoort immers nog altijd tot de beste thrash albums aller tijden. Ook de zang van Max klinkt meer dan ooit als in de begindagen en is ouderwets smerig.

Natuurlijk is het niet alles thrash wat er klinkt anders zou het geen Soulfly album zijn. Behalve de spaarzaam opduikende oosterse sfeerelementen en tribal stukjes wordt het nummer ‘Doom’ met een reggae stukje afgesloten. En wat te denken van het gedeeltelijk akoestische intro van ‘For Those About To Rot’ die moeiteloos overgaat in een heerlijke groove met een aan het nummer ‘Beneath The Remains’ herinnerend refrein. Bijzonder is het doomy ‘Touching The Void’ met een Black Sabbath meets Morbid Angel riff. En laat nu juist de zanger van die laatst genoemde band (Dave Vincent) nog een stukje mee brullen in opener ‘Blood Fire War Hate’. Verder nog gastrollen voor Dave Peters (Throwdown) op ‘Unleash’ en een mooi stukje dub aan het eind van ‘For Those About To Rot’ van Fedayi Pacha. Uiteraard dienen de rollen van het ritmetandem Bobby Burns (bas) en Joe Nunez (drums) ook niet onderschat te worden. Zij zorgen voor de broodnodige strakheid. En natuurlijk is ook gitarist Marc Rizzo weer van de partij.

Conquer is het beste Soulfly album tot nu toe en misschien moeten we dit wel als een open sollicitatie van Max beschouwen. Een hereniging met zijn oude makkers lijkt niet ver weg. Voorlopig doet dit album niet onder voor het beste werk van Sepultura. En mocht het er niet van komen dan is er geen man overboord zolang er dit soort albums gemaakt worden. Wereldplaat!
Recensent:Jan Didden Artiest:Soulfly Label:Roadrunner Records
Sister Bliss – Nightmoves

Sister Bliss - NightmovesMet Faithless begon in 1995 een glansrijke carrière voor Ayalah Bentovim....

James Yorkston – When The Haar Rolls In

James Yorkston - When the Haar Rolls in Geboren worden in Schotland betekent vaak op jonge leeftijd in aanraking...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT