RECENSIE: James Yorkston - I Was A Cat From A Book

Cover James Yorkston - I Was a Cat From a Book
recensie cijfer 2012-09-17 In folkkringen is James Yorkston al lang geen onbekende meer. In 2002 kwam zijn eerste album uit en het laatste album van de Schot dateerde van vier jaar geleden. Een hele poos geleden zou je zeggen, maar ook in de jaren daarop bleef hij volop musiceren. Hij werkte onder andere aan albums als Folk Songs en vervolg Folk Songs II waarbij hij de The Big Eyes Family Players zijn medewerking verleende. Op I Was A Cat From A Book is de regie daarentegen weer volledig in handen van hemzelf.

I Was A Cat From A Book begint rustig met het tweeluik ‘Catch’ en ‘Kath With Rodes’ waarop Yorkston met zijn warme stem, direct een intieme sfeer creëert. Vooral de prachtige samensmelting van verschillende instrumenten is iets dat op deze twee nummers, en tevens albumbreed, opvalt. Na ‘Kath With Rodes’ gaat het tempo plotseling omhoog met het nummer ‘Border Song’. De nonchalante en soms energieloos aandoende zangstem, waarmee hij het openingstweeluik inkleurde, maakt plaats voor een krachtige variant en de in sneltreinvaart zingende Yorkston lijkt in tweeënhalve minuut het record hoeveel-woorden-kan-ik-in-een-adem-zeggen te willen verbreken. Het gelaagde nummer bezit echter mede dankzij het tempo en brede instrumentarium een bepaalde vurigheid die vooralsnog afwezig leek te blijven.

Verderop zorgt dat nummer er tevens voor dat rustigere songs als ‘This Line Says’ en het jazzy ‘Just As Scared’ kunnen excelleren. Onder meer dit zorgt voor de gewenste dynamiek waaraan het bij eerdere Yorkston albums nogal eens ontbrak. Gastzangeres Jill O’Sullivan zorgt op ‘Just As Scared’ tevens nog voor een noemenswaardige vocale rol. Een andere albumpijler is ‘The Fire & The Flames’ dat in eerste instantie een wat eentonig begin lijkt te kennen, maar al snel ontbrandt in een van de mooiere nummers van het album. Een mooie climax had het nummer wellicht echter nog sterker kunnen maken. Iets waaraan het op het album I Was A Cat From A Book overigens niet ontbreekt, afsluiter ‘I Can Take This All’ klinkt wat dat betreft als een uitstekend getimede catharsis van gevoelens.

De composities op Yorkston’s album klinken in eerste instantie soms wat gezocht, maar zijn vanuit muzikaal oogpunt bijzonder knap in elkaar gezet. Yorkston’s markante zangstem komt soms wat energieloos over, terwijl hij op uitblinker ‘Border Song’ en afsluiter ‘I Can Take This All’ juist wel degelijk laat horen vuur in zijn stem te kunnen leggen. I Was A Cat From A Book is met al het voorgaande in het achterhoofd houdende waarschijnlijk wél een plaatje voor de fijnproever en zal niet voor iedereen even toegankelijk aanvoelen. Dat doet aan de prestatie zelf echter niks af. Yorkston levert namelijk gewoon een goed verzorgd album af.
Recensent:Mick Claessens Artiest:James Yorkston Label:Domino Records
Cover Clock Opera - Ways to Forget

Clock Opera - Ways To ForgetHet voorprogramma van The Temper Trap en Maxïmo Park en daarnaast aanwezig op...

Cover Suzanne Vega - Close-Up Volume 4, Songs Of Family

Suzanne Vega - Close-Up Volume 4, Songs Of Family De Amerikaanse zangeres en songwriter Suzanne Vega had in de jaren ’80 veel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT