RECENSIE: The Clang Group - Practice

Clang
recensie cijfer 2016-10-31 The Clang Group is wat je met recht een hobbyproject mag noemen. Frontman Clive Langer heeft zijn sporen immers al lang verdiend in de popgeschiedenis. Met een verleden als muzikant in Deafschool (artrock uit de jaren ’70) en Big in Japan (jaren ’70-’80 punkoutfit) en productieklussen voor voornamelijk Britse acts als Madness (debuutplaat One Step Beyond), Elvis Costello, David Bowie (Absolute Beginners), Morissey en Paul Weller, to name a few, is het opleuken van zijn cv niet echt noodzakelijk. Het is dan ook vooral de liefde voor muziek die Langer ertoe heeft gebracht wat bevriende muzikanten om zich heen te verzamelen voor het debuutalbum van The Clang Group: Practice.

Op het album staan tien hoekige poprocknummers die met twee benen in de Britse muziekgeschiedenis staan. De invloeden lopen van de typische popmuziek van jaren ’60 (Beatles en Kinks) richting de glamrock en pubrock van de jaren ’70 (Bowie, Roxy Music). Ook de invloed van Pink Floyd is hoorbaar. De songopbouw doet soms denken aan de Syd Barrett-periode (‘Acre Lane’) en het stemgeluid van Langer komt in de buurt van Roger Waters. Openingsnummer ‘Concertina’ wordt gedomineerd door een aanstekelijke orgelriff. Maar wat de plaat vooral kenmerkt is de glansrol die is weggelegd voor Andy Mackay (Roxy Music) met zijn uit duizenden herkenbare saxofoon- en hobogeluid. ‘Had A Nice Night’ draagt - door de vocale bijdrage van Suggs - dan weer een onmiskenbaar Madness-stempel.

Verwacht op het album geen diepzinnige tekstuele bespiegelingen. De teksten zijn behoorlijk lichtvoetig en tongue in cheek met anekdotes over een avondje Amsterdam (‘Amsterdam ‘74’), een dagje fietsen (‘Bike’) of motorrijden: ”Knock Me Of My Motorbike….”. Dit levert een alleraardigst album op dat toch vooral de wat oudere popliefhebber zal aanspreken die is opgegroeid met de eerdergenoemde muzikale invloeden. Want een hobbyproject, dat blijft het. Een sympathiek hobbyproject, dat dan weer wel.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Clang Group Label:Domino Records
Cover Glass Animals - How To Be A Human Being

Glass Animals - How To Be A Human BeingMeestal trekken we de conclusie na een weloverwogen analyse van de sterke en...

Cover Izzy Bizu - A Moment Of Madness

Izzy Bizu - A Moment Of Madness Soms kan het ineens heel hard gaan. De Britse Izzy Bizu deed mee aan een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT