RECENSIE: Pivot - O Soundtrack My Heart

Pivot – O Soundtrack My Heart
recensie cijfer 2008-07-31 In 1999 kregen vijf vrienden uit Sydney het idee om een band te vormen. De eerste jaren van het bestaan van deze band werd er hard gewerkt aan het debuut, welke in 2005 het levenslicht zag en de naam Make Me Love You kreeg. Bij de alternatievere radiozenders viel de muziek goed in de smaak en de cd werd zelfs genomineerd voor een J Award. Deze award wordt elk jaar uitgereikt door radiozender Triple J voor het beste Australische Album. Eind 2005 verandert er wat aan de bezetting van de band Pivot maar dat mag de kwaliteit niet schaden. De muziek van de heren bereikt ook het kantoor van Warp Records, waar na het horen van de demo gelijk een contract wordt opgesteld. Natuurlijk wordt deze zonder twijfel ondertekend en er wordt door de drie overgebleven bandleden hard gewerkt aan het nieuwe album.

De nieuwe langspeler heeft de naam O Soundtrack My Heart gekregen en telt elf nummers. Het rustige ‘October’ waarmee de plaat opent blijkt in ‘In The Blood’ geen opvolger te vinden. Alex Smith, de regisseur van de videoclip van dit nummer heeft zich bij het maken ervan laten inspireren door ‘L’Ultimo Squalo’, een Italiaanse rip-off van Jaws. De video toont het verhaal van Jaws maar dan op een goedkope manier, met poppen. Er wordt net als in de Italiaanse film drie keer zoveel gore gebruikt wat voor een angstaanjagend effect zorgt. De bass line van ‘In The Blood’ leent zich net als de titel perfect voor de clip. ‘O Soundtrack My Heart’ laat net als het daaropvolgende ‘Fool In Rain’ duidelijk horen dat de band zijn inspiratie ontleent aan bands als Vangelis en Jean-Michel Jarre. De post punk sound die Warp label maatjes Talking Heads zo herkenbaar maakt horen we terug in ‘Sweet Memory’ en ‘Didn’t I Furious’.

De resterende nummers van het album kennen verder weinig variatie. Het lijkt er op dat de band nummers als ‘Love Like I’ en ‘Epsilon’ puur als filler heeft gebruikt, wat jammer is gezien de variatie in melodie van de andere nummers. Ondanks dit minpuntje klinkt het album niet onprettig in de oren. In navolging van de Valkhof Affaire in Nijmegen zal Pivot op zondag 17 augustus te zien zijn op Lowlands.
Recensent:Kees de Jong Artiest:Pivot Label:Warp
Alice Cooper – Along Came A Spider

Alice Cooper - Along Came a SpiderMet zijn 25e studioalbum pakt rocklegende Alice Cooper het concept-album...

Black Sun Empire - Driving Insane

Black Sun Empire - Driving Insane / Endangered Species Het Utrechtse drum ’n bass-collectief Black Sun Empire heeft totnutoe drie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT