RECENSIE: Black Sun Empire - Driving Insane / Endangered Species

Black Sun Empire - Driving Insane
recensie cijfer 2008-08-04 Het Utrechtse drum ’n bass-collectief Black Sun Empire heeft totnutoe drie officiële cd’s op haar naam staan. Nummer drie heet Endangered Species, komt uit 2007, nummer één heet Driving Insane en geldt als een klassieker binnen het genre. Driving Insane uit 2004 is dan ook een drum ’n bass-meesterwerkje, die van begin tot eind knalt. Een drum ’n bass-cd die van begin tot eind knalt, boeit, dansbaar is en geenszins verveelt is een prestatie op zich, aangezien we toch wel kunnen stellen dat het genre drum ’n bass weinig mogelijkheden met zich meebrengt. Drum ’n bass kwam begin jaren ’90 op en heeft in al die jaren niet al te veel progressie gemaakt. Als we de (Wikipedia-)definitie van drum ’n bass erbij pakken, is dat ook niet gek. ”De stijl wordt vooral gekenmerkt door haar ritmisch slagwerk (drum) en het gebruik van lage tonen (bass) als belangrijkste onderdeel van de melodie in de muziekstijl. Typerend voor drum 'n' bass is de breakbeat, een gebroken vierkwartsmaat, op een hoge snelheid (meestal 170-180 bpm).” Kortom, een genre waarvan het ritme én de geluidsvormen al min of meer vaststaan. Dat laat ook weinig ruimte over voor ontwikkeling.

Driving Insane is een dubbel-cd, waarvan cd 1 als origineel aangeduid mag worden en cd 2 als mix-cd. Nummers als ‘Arrakis’, ‘B’Negative’, ‘Stasis’ en ‘Swipe’ weten zó veel energie op te roepen, dat je er spontaan stuiptrekkingen van krijgt. De rustmomenten op de cd zijn uitmuntend gekozen, de overgangen zijn perfect. De sfeer op Driving Insane is aardedonker en smerig. Keihard aanzetten en je laten meevoeren op de keiharde beats dus. De mix-cd wordt overwegend door BSE zelf gedaan, met hulp van illustere namen als Synthetix, ICBM, Typecell, Rawthang, Benjie, STU, Eye-D en Concord Dawn. En dan hoor je de verschillen wel. Benjie maakt gebruik van vrouwelijke vocalen en zorgt daarmee voor een aardige afwisseling, verder zijn het vooral de nummers die BSE zelf heeft geremixed die erboven uitsteken. Toch is vooral cd 1 aan te bevelen. Zin om even volledig los te gaan en even geen idee welke cd dat voor je kan bewerkstelligen? Het is zomaar een tip.

Ook Endangered Species is een dubbel-cd en heeft meer het karakter van een verzamelaar. BSE heeft intussen twee eigen labels (Black Sun Empire Recordings en oBSEssions) en bracht intussen o.a. materiaal van Noisia uit. Het recept is hetzelfde: Bijzonder dansbare drum ’n bass in hetzelfde straatje als Driving Insane, maar dus met meer gastartiesten. Dat is slechts bij vlagen te merken. Het trance-achtige introotje bij Jade’s ‘Forever’ is niet des-BSE’s maar is ook niet echt een vreemde eend in de bijt. De samenwerking met Noisia op bijvoorbeeld ‘Winterwar’ knalt en onderstreept de kwaliteit van deze twee acts ook als combinatie. Endangered Species kent minder hoogtepunten dan Driving Insane en is ook niet zo aardedonker. Endangered Species is meer een middagplaat, is een prettige achtergrond met hier en daar een goede, energieke opleving, maar is simpelweg minder hartstochtelijk en smerig. Het artwork is overigens wel bijzonder fraai en doet denken aan werk van Salvador Dali.

Black Sun Empire staat dit jaar op Lowlands. Bij deze dus een aanrader voor zij die nog een energieke nacht willen hebben: Zorg ervoor dat je om 3:15 in de India-tent staat.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Black Sun Empire Label:Black Sun Empire Recordings
Pivot – O Soundtrack My Heart

Pivot - O Soundtrack My HeartIn 1999 kregen vijf vrienden uit Sydney het idee om een band te vormen. De...

The Death Letters – Play It Like You Mean It

Death Letters - Play It Like You Mean It Slechts een dag voor het schrijven van dit stuk stonden The Death Letters...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT