RECENSIE: Leila - Blood, Looms & Blooms

Leila - Blood, Looms & Blooms
recensie cijfer 2008-07-24 Op jonge leeftijd leerde Leila Arab zichzelf al piano te spelen. Ze kocht veel platen en stond op haar universiteit bekend als dj. Tijdens één van haar reizen kwam ze in contact met Björk, die haar vroeg om mee te touren. Dit beviel zo goed dat het tijd was om een eigen plaat uit te brengen, dus Leila keerde terug naar huis om Like Weather op te nemen. Het publiek leerde haar met dit album in 1998 kennen onder haar voornaam Leila. Like Weather werd uitgebracht door Richard D. James, die wij allemaal kennen als Aphex Twin en werd een hit. Na het overlijden van beide ouders had Leila nog weinig zin om muziek te maken. Op den duur besefte ze hoe bevoorrecht ze is met het hebben van een passie als het maken van muziek en keerde toch weer terug naar de studio. Vrienden en familie kwamen langs om voor Leila te spelen en zingen en als door magie kwam Blood, Looms & Blooms tot leven. Nu moest Leila nog een plek voor haar muziek zoeken en waar kan dat beter dan bij Warp Records, daar waar veel van haar vrienden hun muziek ook uitbrengen?

Op de cover van het album zien we een maan die waarschijnlijk dient als verwijzing naar ‘nacht’, de Semitische betekenis van de naam Leila. Bij het aanzetten van het schijfje blijkt al snel dat de maan ook verwijst naar de wat donkere sfeer die om de nummers hangt. De nummers waar Leila geen hulp op heeft gekregen zijn makkelijk te onderscheiden van de rest, op deze wordt namelijk niet gezongen. ‘Mollie’, ‘Mettle’, ‘Carplos’ en ‘Lush Dolphins’ zijn stuk voor stuk fijne electro ambient nummers die regelmatig een sumiere gelijkenis vertonen met het werk van Aphex Twin. De andere nummers klinken door de stemmen een beetje sprookjes-achtig en zouden prima passen onder een film van Tim Burton. De cover van Beatles nummer ‘Norwegian Wood’ wordt bijna eng door de stemmen.

Hoewel de solo nummers niet over veel originaliteit beschikken zijn deze toch zeer prettig om aan te horen en is het bij de rest van de nummers fijn om mee te deinen op de muziek. Leila heeft het voor elkaar gekregen een plaat af te leveren waarbij de verveling niet snel toeslaat. De interesse om Leila live te zien wordt met dit album zeker opgewekt, pak daarom je kans en reis af naar België tijdens Pukkelpop want daar zal ze deze zomer optreden!
Recensent:Kees de Jong Artiest:Leila Label:Warp
Living Legends – The Gathering

Living Legends - The Gathering Living Legends is een groep uit het westen van de Verenigde staten van...

Flying Lotus - Los Angeles

Flying Lotus - Los Angeles Nog maar één jaar geleden tekende Steven Ellison een contract bij Warp...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT