RECENSIE: Living Legends - The Gathering

Living Legends – The Gathering
recensie cijfer 2008-08-10 Living Legends is een groep uit het westen van de Verenigde staten van Amerika samengesteld uit 8 rappers. Het ontstaan van de groep is terug te voeren naar de vroege jaren '90 toen Sunspot Jonz en Luckyiam de Mystic Journeymen oprichtten. Vervolgens komt er in de loop van de tijd nog een bult rappers aanwaaien, waarna de groep uiteindelijk bestaat uit 8 man. Samen hebben deze mannen een eregalerij van maarliefst ruim 50 full length cd’s en vele singles.

Na de vele solo albums is nu de EP The Gathering verschenen waar alle 8 de rappers aan meegewerkt hebben. Sterker nog, op elk van de 7 tracks van de EP geven àlle 8 de rappers acte de presence. En dat is dan ook meteen het enige opmerkelijke aan deze EP. Omdat het haast niet te doen is de stemmen uit elkaar te houden komt de opzet van het album niet uit de verf. Het besef dat er continu zoveel rappers per nummer meedoen dringt hierdoor niet of nauwelijks door. Op zich is dat best een prestatie, want 8 rappers op een track persen resulteert meestal in een hectisch bombastisch nummer, maar deze EP is juist erg laid-back. De muziek zelf is ook niet erg uitgesproken, het is gewoon ontzettend degelijke, maar daarom helaas wat minder verrassende hiphop. De muziek steekt goed in elkaar, klinkt lekker, met name het erg jazzy laatste nummer ‘After hours’ in de “Extended euromix” draait lekker weg. En misschien is dat juist hetgeen wat er niet klopt aan deze cd, hij is teveel volgens het boekje. Alles klopt en nergens is er een wending of verrassing die je bijblijft.

Het is ongelofelijk dat zoveel mensen samen een ontzettend goede en tegelijkertijd zo nietszeggende EP af kunnen leveren. De beats blijven niet hangen, er steekt geen een van de maarliefst 8 rappers boven de rest uit en er is me ook geen enkele regel tekst bijgebleven en ondanks dit alles vind ik het toch een goede cd met lekkere muziek. Er valt gewoon niks op af te dingen, alles zit goed in elkaar en toch is het niks. Misschien is dit een typische groep die je live moet aanschouwen. Wie weet doet een van de heren op het podium wel iets geks, zo niet dan heb je in ieder geval veel rappers gezien.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Living Legends Label:Rough Trade Records
Zappa Plays Zappa - Zappa Plays Zappa

Zappa Plays Zappa - Zappa Plays Zappa Zappa Plays Zappa is het project waarmee Dweezil Zappa de omvangrijke en...

Leila - Blood, Looms & Blooms

Leila - Blood, Looms & Blooms Op jonge leeftijd leerde Leila Arab zichzelf al piano te spelen. Ze kocht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT